Brunetka Books Recenzuje

poniedziałek, 31 grudnia 2018

Vi Keeland "Walka"

Witam kochani.

Zapraszam Was na moją ostatnią w tym roku recenzję. Ostatnią moją książką 2018 roku była "Walka" Vi Keeland.


Dwudziestopięcioletnia Elle James prowadzi spokojne i zwyczajne życie. Ma dobrą pracę, świetne mieszkanie oraz mężczyznę, z którym jest od ponad dwóch lat. Choć codzienność nie dostarcza jej wielu wrażeń, Elle stara się nie wprowadzać żadnych zmian, bo tak jest bezpieczniej. Zbyt wiele emocji oznacza niebezpieczeństwo. Przeszłość kobiety jest wystarczającym dowodem na to, co może się wydarzyć, jeżeli straci kontrolę. Na barkach nosi ciężar, o którym wie tylko jej najlepsza przyjaciółka.
Kiedy pewnego dnia Nicholas Hunter "Nico"wchodzi do biura Elle, wszystko się zmienia dla obydwojga. Czy wytatuowany i umięśniony zawodnik MMA oraz piękna i stateczna pani prawnik mogą mieć ze sobą coś wspólnego? Okazuje się, że dużo więcej, niż mogliby się spodziewać.

"Pewnego dnia ktoś pojawi się w Twoim życiu i zrozumiesz, dlaczego nigdy nie wychodziło Ci z kimś innym "
-Autor nieznany


Nicholas Hunter jest zawodnikiem MMA - mieszanych sztuk walk. Jednak od ponad roku nie walczy i nie występuje publicznie.
Ponad rok temu doszło do nieszczęśliwego wypadku podczas, którego w walce Nico przez nieszczęśliwy przypadek zabił swojego rywala. Chociaż dba o swoje ciało na siłowni to psychicznie został wrakiem.

"Nie ma znaczenia, że zdaniem sędziego to było czyste zagranie. Nico Hunter już nigdy nie będzie taki sam"

Bohaterowie powieści Elle i Nico oboje zostali zranieni. Każde inaczej i także oboje skrzywdzili drugą osobę.
Ich losy połączą się dzięki obecnemu partnerowi Elle, Williamowi Harperowi.

Kobieta szybko zrywa z Wiliamem, bo zdaje sobie sprawę, że przy nim nie czuje tego co powinna, a stabilizacja i bezpieczeństwo to nie wszystko czego oczekuje od życia. Zaczyna gwałtownie reagować na obecność Nica.


Na książkę Vi Keeland natknęłam się dzięki Ewelinie z Red Girl Books Recenzje.
Nie czytałam poprzedniej książki autorki pod tytułem "Gracz" i nie mam porównania.
Lubię książki, w których narracja prowadzona jest z punktu widzenia dwójki głównych bohaterów. Dzięki temu mogę wczuć się w sytuację każdego z bohaterów.

"Walka" to namiętny romans sportowy.
Książkę czyta się bardzo szybko i przyjemnie.
Przeczytałam ją w dwa dni.Ta książka spowodowała, że romanse sportowe to mój kolejny ulubiony gatunek literacki.
Polecam go każdej czytelniczce.

Z przyjemnością sięgnę po następny tom MMA Fighter.

Za możliwość przeczytania "Walka" MMA Fighter dziękuję Wydawnictwu Kobiecemu i Ewelinie Żyła z Red Girl Books Recenzje.

Autor: Vi Keeland

Tytuł: Walka

Seria: MMA Fighter (tom 1)

Ilość stron: 342

Wydawnictwo: Kobiece

Rok wydania: 2017

Oprawa: miękka

piątek, 28 grudnia 2018

Whitney G. "Turbulencja "

Gillian Taylor przybywa do Nowego Jorku w poszukiwaniu sensu życia. Jej życie wywraca się do góry nogami , gdy otrzymuje od koleżanki zaproszenie na imprezę ze znanymi osobistościami.
Na miejscu poznaje diabelnie przystojnego Jake'a Westona, z którym spędza namiętną noc. Niedługo potem zatrudnia się jako stewardesa.
Ku swojemu zaskoczeniu pilotem samolotu, którym leci jest właśnie Jake, ekspert w przygodach na jedną noc, którego nie interesują randki, zwierzenia i trzymanie się za ręce.
Para decyduje się na prosty układ - seks bez zobowiązań.
Zaczyna się szalona,seksowna, podniebna podróż. Sceny namiętności na lotniskach, w hotelach i różnych miejscach na świecie. Tajemnicze telefony, problemy rodzinne i mroczne cienie przeszłości, które dopadają Jake'a. Pojawia się niepohamowane uczucie Gillian.
W pewnym momencie bohaterowie będą musieli skonfrontować swoje oczekiwania. Czy wyjdzie im to na dobre?

Nie da się przejść obojętnie obok tego tytułu😍😍😍
Dzieje się... oj dzieje się...😈😇
Whitney G. napisała bardzo elektryzującą powieść.
Książkę czyta się bardzo szybko z rosnącym zainteresowaniem od pierwszej strony.
Nie brak w "Turbulencji " erotyzmu.Whitney G. tak napisała powieść, że nie da rady nie poczuć na własnej skórze i w swojej wyobraźni tych scen.

Gorąco polecam i napewno przeczytam inne książki tej autorki.


Tytuł: Turbulencja

Autor: Whitney G.

Ilość stron: 480

Wydawnictwo: Kobiece

Rok wydania: 2017

Oprawa: miękka ze skrzydełkami

środa, 19 grudnia 2018

"Nieodnaleziona " Remigiusz Mróz

Tragiczna historia Damiana Warnera, który dziesięć lat temu tuż po romantycznych oświadczynach , został przymusowym świadkiem brutalnego gwałtu na swojej narzeczonej. Na domiar złego kiedy budzi się okazuje się, że jego narzeczona zniknęła. Ślad po Ewie zaginął.
Po trudnych dziesięciu latach nagle ktoś wrzuca jej zdjęcie na Spotted.
Zrozpaczony Werner rzuca się w wir poszukiwań, starając się za wszelką cenę odnaleźć kobietę.Nie spodziewa się jednak w jakie kłopoty wpląta się i że jego ukochana to jedna wielka tajemnica...

Niezbyt wiele można zdradzić, aby nie zniszczyć czytelnikowi przyjemności czytania.

Warto podkreślić problem poruszony w tej książce, a mianowicie problem przemocy domowej.Jest to niezwykle trudna i warta uwagi sprawa. Dlatego należy o tym mówić głośno.

Książka wciągnęła mnie do tego stopnia, że przeczytałam ją zarywając dwie noce.
Remigiusz Mróz potrafi przyciągnąć uwagę czytelnika , zaskakuje na każdym kroku informacjami i intrygami.
Powieść trzyma w napięciu do ostatniej strony.
Będę polecała każdemu, bo to doskonały thriller napisany przez wyśmienitego autora.


Autor: Remigiusz Mróz

Tytuł: Nieodnaleziona

Ilość stron: 400

Rok wydania: 2018

Wydawnictwo: Filia

Okładka: miękka ze skrzydełkami

Ella Griffin "Pocztówki prosto z serca "

"Pocztówki prosto z serca " to powieść obyczajowa.To historia zwyczajnych osób, które chce się poznać.
Mamy tutaj historię o Conorze , ojcu bliźniąt i nauczycielu , który próbuje swoich sił jako pisarz. Conor to zwykły mężczyzna po trzydziestce, który nie wierzy w siebie.
Całkiem inną postacią jest jego przyjaciel Greg Gleason. Celebryta, bardzo przystojny aktor grający w serialach i reklamach.
Autorka powieści potrafi mówić o rzeczach trudnych w sposób lekki , ale nie lekceważący. Jej bohaterki mierzą się z chorobą nowotworową w rodzinie, brakiem ojca, z utratą pracy i problemami z mężczyznami.
Historie tych postaci są tak przedstawione, że możesz zrelaksować się przy tej obyczajówce z wątkiem romansu.


Autor: Ella Griffin

Tytuł: Pocztówki prosto z serca

Wydawnictwo: Remi

Ilość stron:448

Rok wydania: 2013

Oprawa: miękka

niedziela, 9 grudnia 2018

Heather Gudenkauf "Drobne kłamstwa"

Ellen Moore pracuje jako pracownik socjalny w Wydziale Służb Społecznych w Cedar City. W nocy zostaje wezwana do Parku Singera , gdzie pod pomnikiem bogini Leto zostaje znaleziona martwa kobieta ze śpiącym u boku czterolatkiem.
Ellen wraz z przyjacielem, policjantem Joeyem Gaddey'em próbuje ustalić, czy morderstwo jest dziełem seryjnego mordercy, który trzynaście lat temu w podobny sposób zabił inną kobietę.
Im bardziej Ellen angażuje się w tę sprawę , tym więcej odkrywa niepokojących śladów. Zaczyna rozumieć, że ma mało czasu.
Jeśli zawiedzie i nie rozwikła zagadki, kolejna matka poniesie ofiarę.

Lekturę czyta się bardzo szybko.Mało stron i napisana prostymi słowami.
Warto przeczytać. Kto okazał się mordercą totalnie mnie zaskoczyło.
Przeczytałam ją dzięki legimi e-booki.
Myślę, że przeczytam inne powieści tej autorki.
Polecam.

Autor: Heather Gudenkauf

Tytuł: Drobne kłamstwa

Ilość stron : 82

Wydawnictwo: Filia

Rok wydania: 2015

Wydanie: e-book

wtorek, 4 grudnia 2018

Tijan "Antistepbrother. Antybrat"

Tijan "Antistepbrother. Antybrat "

Summer Stoltz od lat podkochiwała się w Kevinie Matthewsie.
Odkąd zmarła jej mama, a jej ojciec postanowił związać się z matką najpopularniejszego chłopaka w jej szkole.
Sheila Matthews, matka Kevina była pielęgniarką, która opiekowała się jej mamą w hospicjum. To był duży skandal ,że jeszcze żyła jego żona, a on już zakochał się w innej kobiecie.Mama Summer od paru lat chorowała na raka.Ojciec Summer noc po pogrzebie spędził już u Pani Matthews.
Summer i Kevin mieszkali ze sobą tylko przez rok. Choć Summer była w nim zakochana i byli jakby rodzeństwem to między nimi nie było żadnej bratersko-siostrzanej więzi.
Chłopak wydawał się nie być nią zainteresowany, a dziewczyny zmieniał jak rękawiczki.
Kiedy Kevin przyjechał z college'u do domu specjalnie na rozdanie świadectw maturalnych polał się alkohol, Summer uprawiała z nim seks.
Kiedy obudziła się rano , jego już nie było. Wrócił do swojego college'u. Wieczorem zadzwonił do niej z przeprosinami. Tłumaczył się, że musiał coś załatwić.
Kiedy Summer o tym myśli czuje się zażenowana.
Chociaż Kevin ma grono wielbicielek to Summer chce być tą jedynà to czasu, gdy poznaje chłopaka z bractwa Kevina.
Caden Banks seksowny do granic możliwości i arogancki jak diabli sprawia, że Summer jest nim zafascynowana.
Sytuację komplikuje fakt,że Caden jest wrogiem Kevina.

Co zrobi Summer?
Czy straci głowę dla kogoś, kto jest całkowitym przeciwieństwem jej przyrodniego brata?


Bohaterowie tej książki bardzo mnie drażnili.
Kevin Matthews jest po prostu skończonym zapatrzonym w sobie debilem.Nie wiem, co widziały w nim te wszystkie dziewczyny.
Summer jest mocno irytującą osobą.W stu procentach idiotka, która wymyśla niestworzone scenariusze zdarzeń w swojej głowie. Powinna ogarnąć się.

Jedyna pozytywna postać w tej książce to Caden Banks. Z pozoru arogancki,a jednak rozsądny, troskliwy i dbający o osoby,na których mu zależy. Idealny facet,o którym marzy każda dziewczyna.
Gdyby nie Caden już dawno rzuciłabym książką w kąt.
Po książkę sięgnęłam spontanicznie.
Powieść jest napisana chaotycznie.
Niestety nie przeczytam więcej żadnej książki tej autorki.
Czytałam z wielkim zaciekawieniem, ale książka bardzo rozczarowała mnie.
Nie polecam!


Autor: Tijan

Tytuł:Antistepbrother. Antybrat

Ilość stron: 448

Wydawnictwo: Kobiece

Oprawa: miękka ze skrzydełkami

wtorek, 27 listopada 2018

"Tkanki " Dominika van Eijkelenborg

"Tkanki " Dominika van Eijkelenborg

"Tkanki " to pierwsza powieść tej autorki,po którą sięgnęłam.
Evi Brouwer jest nastolatką,która pewnego dnia dowiaduje się, że jest poważnie chora.
Ma kardiomiopatię mięśnia sercowego. Potrzebny jest przeszczep. Jej matka Chantal Simons przechodzi załamanie.Kobieta wie,że aby jej jedyna ukochana córka mogła żyć, ktoś inny musi zginąć.
Po kilku miesiącach wyczekiwania pojawia się dawca. Serce należało do Finyi młodej dziewczyny,która zginęła w wypadku samochodowym.
Evi i jej rodzice nie spodziewają się, że po udanej transplantacji serca uaktywnia się pamięć tkankowa.Nowe serce Evi jest nośnikiem wspomnień i osobowości Finyi.
Evi zmienia się nie do poznania.Zmienia się jej gust do ubioru,jedzenia.Zaczyna spotykać się z chłopakiem o złej reputacji.Pije alkohol.Nie wraca na czas do domu.
Serce,które bije w piersi Evi,przejmujące nad nią kontrolę i odmieniające jej naturę wydaje się, że staje się intruzem.
Jednak okazuje się, że ma ono do wypełnienia misję - usilnie próbuje kogoś ocalić.

"Tkanki" to historia,która pochłonęła mnie od pierwszych stron i od której nie mogłam się oderwać.

Polecam bardzo!
Chętnie przeczytam inne powieści tej autorki.


Autor:Dominika van Eijkelenborg

Tytuł: Tkanki

Ilość stron: 456

Rok wydania: 2018

Wydawnictwo: Kobiece

Oprawa: miękka ze skrzydełkami

niedziela, 18 listopada 2018

Olga Kuczyńska "Życie stewardesy"

"Latanie to coś więcej niż transport. To po prostu narkotyk. Piękno w sobie i podróżnicza magia".


"Droga w chmury wymagała wielu wyrzeczeń, cierpliwości i determinacji. Nie była usłana różami. Opowiem Ci o niej. O tym, jak uczyłam się nie poddawać, wierzyć w siebie i dążyć do tego, czego naprawdę chciałam.


Opowiem Ci o samolotach, o pracy na pokładzie, o ludziach, których tam spotykam - załogach i pasażerach. Życie zaskoczyło mnie wielokrotnie. Nie tylko te podniebne, lecz także to przyziemne. Chcę, aby każdy, kto widzi samoloty na niebie, wiedział , jak wygląda nasza codzienność w chmurach, a także kim jesteśmy bez makijażu i bez munduru.

Docieram do odległych zakątków świata. Życie na walizkach i podróże stały się moim chlebem powszednim. Udało mi się zwiedzić wiele miejsc, poznać różne kultury, a służbowa wyprawa do Indii odmieniła moje życie, gdy spotkałam pewną dziewczynę że slumsów".



Książka Olgi Kuczyńskiej pokazuje zawód stewardesy od podszewki.
Olga opowiada nam skąd wzięła się u niej pasja do latania. Opisuje jak wygląda rekrutacja, szkolenie, ciężka nauka, początki pracy.Opisuje z iloma wiąże się to wyrzeczeniami.

Czytając "Życie stewardesy " nie mogłam oderwać się od książki. Jest to bardzo wciągająca książka, w której jest mnóstwo interesujących historii.

Od jakiegoś czasu śledzę losy Olgi na jej blogu i przyznam , że bardzo podoba mi się jej skromna osoba. To bardzo pozytywna osoba z dużą charyzmą.

Praca stewardesy nie należy do najłatwiejszych, ale Olga świetnie odnajduje się w niej , bo jest to jej pasja.

W książce młoda dziewczyna opisuje ile przeszkód musiała pokonać, by osiągnąć swój cel i o tym, jak wygląda życie stewardesy.

"Jeśli spotykasz na swojej drodze ludzi z niekoniecznie dobrymi intencjami, wiedz, że oni też w jakiś sposób odgrywają rolę w Twoim życiu i kształtują Twój charakter".

Autorka potrafi zainteresować czytelnika i sprawiła, że nie mogłam oderwać się od książki.
Książka tak mnie wciągnęła, że nim obejrzałam się to przeczytałam całą.

W książce możemy poznać historię dziewczyny że slumsów. Bardzo spodobało mi się, jak Olga zaangażowała się w znajomość z Pooją.

Mam nadzieję, że autorka napisze kontynuację książki. Z niecierpliwością będę czekała 😍😍😍

Polecam każdemu książkę.
Po prostu rewelacja!
Jestem zachwycona ❤❤❤


Autor: Olga Kuczyńska

Tytuł: Życie stewardesy

Ilość stron: 304

Rok wydania: 2018

Wydawnictwo: Burda Książki

czwartek, 8 listopada 2018

"Baśnik" BEATA MAJEWSKA

"BAŚNIK "  BEATA MAJEWSKA

Trzydziestosześcioletnia Barbara Maksymowska jest rozwódką. Mimo to nie poddaje się i próbuje na nowo ułożyć sobie życie.
Za namową przyjaciółki Lilki postanawia zająć się zarządzaniem klubu fitness, który pozostawił jej były mąż Jerzy Maksymowski. Wprowadza tam zmiany i zatrudnia nowych pracowników.
Jednym z nich jest Marcin, dwudziestosześcioletni fizjoterapeuta i instruktor, który zakochuje się w swojej szefowej.
Barbara nie potrafi zapomnieć o nieudanym małżeństwie  i obawia się związku z młodszym mężczyzną.
Czy zdoła odbudować swoje poczucie wartości i otworzy się na nową miłość?

Ta książka bardzo mnie męczyła.
Później zaczęła mnie denerwować.  Barbara, która miała trzydzieści sześć lat zachowywała się jak jakaś gówniara, a nie jak kobieta z bagażem doświadczeń.
Jedyną wyrazistą postacią w tej książce była jej osiemnastoletnia córka Karolina.

Spodziewałam się czegoś więcej po lekturze. Książka nie trafiła w moje serce.
Mimo to historia jest ciekawa na tyle, żeby przeczytać ją do końca.

Autor: Beata Majewska

Tytuł: Baśnik

Ilość stron: 344

Rok wydania: 2018

Wydawnictwo: Książnica

środa, 4 kwietnia 2018

"Prawie ostateczna lista najgorszych koszmarów " Krystal Sutherland

W rodzinie siedemnastoletniej Esther Solar wszyscy są skazani na fobie.Jej ojciec Peter Solar siedział w zamknięciu w piwnicy od sześciu lat, bo miał stany lękowe. Brat bliźniak nie zniesie ani chwili w ciemności,nie mógł w domu zostać sam po zmroku, bo bał się duchów. Matka panicznie bała się pecha. Dziewczyna jeszcze nie wie, jaki strach zawładnie jej życiem, lecz na wszelki wypadek unika potencjalnych zagrożeń i spisuje je na specjalnej liście. Gdy pewnego dnia zostaje okradziona, znika także niedokończona lista najgorszych koszmarów! Te niefortunne okoliczności doprowadzają Esther do nawiązania przyjaźni z kimś, kto jest gotów pomoc jej w pokonaniu wszystkich fobii...

"Prawie ostateczna lista najgorszych koszmarów " to powieść młodzieżowa. Czytając ją na początku nudziłam się, ale byłam bardzo ciekawa historii życia dziadka Esther ,Reginalda Solera.


Poznajemy siedemnastoletnią Esther Solar, która czeka pod Ośrodkiem Rehabilitacji Lilac Hill na swoją matkę. Rosemary jednak nie przyjedzie po córkę, bo jest do tego stopnia przesądną osobą , wierzącą w pecha, że widząc czarnego kota na masce swojego samochodu- nie
przyjeżdża.
Esther była przyzwyczajona do dziwactw w swojej rodzinie.Nie miała nikogo, kto pomógłby jej w sytuacji kryzysowej.

Na przystanku spotkała Jonaha Smallwooda, który podstępem okradł ją z pieniędzy, bransoletki , iPhone'a , żelek, karty bibliotecznej , książki, jej prawie ostatecznej listy najgorszych koszmarów oraz godności osobistej.
Powrót do domu zajął jej ponad trzy godziny. Zanim dotarła do domu była całkiem przemoczona, ubłocona i zmarznięta.

Zbieg okoliczności sprawia, że Esther spotyka Jonaha na imprezie.
Jonah postanowił pomóc Esther w pokonaniu jej wszystkich fobii. Zaplanował pozbyć się jej "klątwy ".Postanowił nagrywać to jak walczą z jej piećdziesięcioma koszmarami. W pięćdziesiąt tygodni.


Rodzina Esther była całkiem szalona. Rosemary Solar była ogrodniczką z wykształcenia. Gdy jej mąż zamknął się w piwnicy nie mogła sobie z tym poradzić. Uważała, że ich dom jest nawiedzony.Wpadła w hazard. Zaczęła przegrywać w grach losowych. W domu nie było nic do jedzenia i Rosemary pozbyła się mebli i elektroniki.Popsuło się ogrzewanie.

Eugene w dzieciństwie kilka razy podejmował terapię, ale bez skutku. Esther zastanawiała się, komu mogłaby powiedzieć o swoim bracie. Jej rodzice z trudem sami funkcjonowali, tak ich przytłaczały własne lęki. Smutek Eugene'a spowodowany był depresją. Próbował popełnić samobójstwo.

"Nie da się zdjąć klątwy, ale choroby psychiczne można leczyć ".

Ojciec Esther kiedyś uwielbiał wędrówki i poezję , zabierał ich do zoo.
Chodził z nimi na wyprzedaże garażowe, kupował lornetki i zabierał na tygodniowe wycieczki ornitologiczne. Nauczył grać w szachy , czytał im przed zaśnięciem, opiekował się nimi , gdy byli chorzy. Przed zamknięciem się w piwnicy zawsze prezentował się nieskazitelnie.Był weterynarzem.
Przyglądanie się jego powolnej przemianie okazało się dla wszystkich zbyt bolesne. Wyglądał jak dzikus. Przeszedł dwa udary, ale za bardzo bał się opuszczenia piwnicy , aby prosić o pomoc.

Solarowie umierali z powodu swoich lęków.
Esther za każdym razem , gdy tylko czuła delikatne mrowienie strachu , natychmiast wpisywała jego przyczynę na listę i od tej pory unikała tego czegoś za wszelką cenę.
Dziadek , który miał demencję kiedyś był detektywem badającym morderstwa. Reginald Solar od wielu lat wmawiał wnuczce, że nie można uciec przed przeznaczeniem, ani uratować pozostałych członków rodziny przed tym , co na nich czekało. Klątwa wisząca nad jej rodziną była realnym ciężarem, który nosiła na swoich barkach.
Esther piekła ciasteczka, które sprzedawała po kryjomu w szkole. Źle reagowala na pobyt w szkole.Widziała siebie jako nieatrakcyjną dziewczynę, którą wszyscy omijają. Bała się wystąpień publicznych w klasie. Stresowała się z byle powodu. Miała nadzieję, że dopóki przebiera się za kogoś innego , nie zostanie przez Śmierć odnaleziona.

Z pomocą Jonaha postanowiła sama odnaleźć Śmierć...

Przeczytajcie jakie pięćdziesiąt koszmarów dręczyło Esther , przed odkryciem piękna. Na odkrycie czego nie pozwalała jej rodzinna klątwa.

Kim był Śmierć? Dlaczego postanowił przyjrzeć się wnuczce Reginalda Solera?

Polecam książkę, która pokazuje jak ciężko opanować lęk i strach , gdy wmówimy sobie czy też uwierzymy w to , że istnieje rodzinna klątwa. Jak trudno bez wsparcia innych zacząć normalnie funkcjonować.

Za przeczytanie dziękuję Wydawnictwu Dolnośląskiemu, grupie wydawniczej Publicat S.A.


Autor: Krystal Sutherland

Tytuł: Prawie ostateczna lista najgorszych
koszmarów

Tytuł oryginału: A Semi-Definitive List of
Worst Nightmares

Ilość stron: 320

Rok wydania: 2018

Wydawnictwo: Dolnośląskie, Grupa Wydawnicza
Publicat S.A

Oprawa: miękka




czwartek, 29 marca 2018

Remigiusz Mróz "Zaginięcie "

Trzyletnia Nikola Szlezyngier znika bez śladu z domku letniskowego w Sajenku koło Augustowa.Alarm przez całą noc był włączony, a okna i drzwi zamknięte. Śledczy nie odnajdują żadnych poszlak świadczących o porwaniu i podejrzewają, że dziecko nie żyje.

Doświadczona prawniczka, Joanna Chyłka i jej początkujący podopieczny, Kordian Oryński, podejmują się obrony małżeństwa , któremu prokuratura stawia zarzut zabójstwa.

Proces ma charakter poszlakowy, mimo to wszystko zdaje się wskazywać na winę rodziców.

Sprawa ta nie należy do łatwych, bo wszystkie poszlaki wskazują na winę oskarżonych.

Remigiusz Mróz bardzo ciekawie intryguje czytelnika zmianami akcji, która przebiega bardzo szybko.

Książkę przeczytałam błyskawicznie.
Niesamowita historia, od której nie mogłam oderwać się.

Przez całą książkę starałam się rozgryźć zagadkę, co stało się z małą Nikolą.Niestety nie miałam szans z Remigiuszem Mrozem.

To świetny kryminał. Podoba mi się i to bardzo.

Zakończenie jest rewelacyjne, ale szczegółów nie będę zdradzała.
Polecam gorąco.











Autor: Remigiusz Mróz

Tytuł: Zaginięcie

Wydawnictwo: Czwarta Strona

Rok wydania: 2015

Liczba stron:512

Oprawa:miękka





wtorek, 6 marca 2018

Przedpremierowo "CÓRKI SMOKA" William Andrews

Dwudziestoletnia Anna Carlson urodziła się w Korei. Gdy miała pięć miesięcy została adoptowana przez Susan i Kennetha.Jednak ludzie wiedzieli, że nie jest ich prawdziwą córką. Nie była do nich podobna, ani z wyglądu ani z charakteru.Mimo to Anna uważała ich za swoich rodziców. 
Anna w dzieciństwie nie przywiązywała uwagi do faktu, że została adoptowana.Nie myślała o swojej biologicznej matce.Miała cudowne życie,dlatego uważała, że prawdziwi rodzice to Ci, którzy ją wychowali, byli przy niej , gdy ich potrzebowała i chcieli ją. 
Jednak wszystko uległo zmianie, gdy jej mama zmarła , a tata pogrążył się w żałobie. 
Rzuciła studia na Northwestern i wróciła do domu.Tata namawiał ją, żeby kontynuowała naukę ale ona straciła wszelką ochotę. Śmierć mamy wstrząsnęła Anną. Czuła się zagubiona.W domu było całkiem inaczej niż kiedyś. 
 Postanowiła pojechać do Korei, by poznać swoją biologiczną matkę. 
Na miejscu okazuje się, że nie będzie im dane spotkać się,bo jej matka zmarła przy porodzie. Przed ośrodkiem adopcyjnym spotyka staruszkę,która wręcza jej grzebień że smokiem i podaje jej adres.
Po dotarciu na miejsce okazuje się, że kobieta jest babcią Anny.Ma na imię Hong Jae-hee. Babcia opowiada Annie, że podczas okupacji Korei i Chin,w czasie II wojny światowej była kobietą do towarzystwa dla japońskich żołnierzy. Anna odkrywa,że grzebień z dwugłowym smokiem pokonał wraz z kobietami w jej rodzinie mnóstwo przeciwności losu.Uświadamia sobie,że wraz z tym grzebienie trafia do niej dziedzictwo niewyobrażalnej siły, charakteru, odwagi ,miłości i niezłomności. 

 "Córki smoka " nie jest książką ,przy której zrelaksujesz się. 
Ta powieść to fikcja oparta na faktach historycznych.
 Ta książka to tragiczny obraz życia kobiet wziętych do niewoli seksualnej podczas drugiej wojny światowej. Kobiet, które były torturowane i gwałcone kilkadziesiąt razy dziennie. 

 Jeśli lubicie książki historyczne to ta pozycja jest dla Was.Autor w doskonały sposób zagrał na emocjach czytelnika. Książka  ma ponad czterysta stron , ale jest bardzo wciągająca.Już od pierwszej strony . 
Książka pokazuje ,że mimo przeciwności losu nie wolno poddawać się.
 Autor przedstawił ciężki temat. Mimo to powieść na bardzo długo zostanie w mojej pamięci. 
 Polecam tą książkę każdemu.Jest bardzo poruszająca. Uważam, że jest najlepszą , jaką przeczytałam w tym dopiero co rozpoczętym roku.
 Premiera książki 7 marca 2018 roku. Za możliwość przeczytania książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Niezwykłemu💕💕💕


Można kupić ⬇️
http://www.empik.com/corki-smoka-andrews-william,p1186224044,ksiazka-p

 Autor:William Andrews
 Tytuł:Córki smoka
 Tytuł oryginału:Daughters of the Dragon Tłumaczenie:Dominika Warda Wydawnictwo:Niezwykłe
 Rok wydania:2018
 Liczba stron:425 
Oprawa:miękka ze skrzydełkami

poniedziałek, 5 marca 2018

"Kryzysowy plan życiowy " Monika Hołyk-Arora

"Życie nigdy nas nie rozpieszcza, jednak sądzę,że ta rutyna i znajomość następujących po sobie wydarzeń zjawiła się w moich oczach jako swoistego rodzaju poczucie bezpieczeństwa "


 Elżbieta Svensson opowiada nam czytelnikom swoją historię. 
 Bohaterka powieści to wykształcona kobieta po trzydziestce. Zanim wyszła za mąż za Håkana Svenssona zrobiła doktorat z ekonomii.Znała kilka języków obcych. 
Po ślubie wyjechała z mężem do Szwecji. Miało być pięknie, ale po zakończeniu miesiąca miodowego, Elżbieta stała się kurą domową. Jej mąż nie pozwolił jej pracować, bo byłoby to skazą na jego wizerunku.
Był bogatym mężczyzną.
 Gdy pewnego dnia przeczytała na internetowym portalu plotkarskim kundelku.pl wywiad z celebrytką o wątpliwości co do słuszności zawarcia związku małżeńskiego to poczuła, że i jej ciąży obrączka na palcu. Zaczęła postrzegać prawdę o swoim życiu i małżeństwie.Dbała o męża, dom, gwarantowała ciepłe posiłki o wyznaczonych porach, prasowała mężowi koszule i zawsze musiała wyglądać rewelacyjnie.Spełniała wszystkie życzenia swojego męża.
 Elżbieta żałowała, że pozwoliła swojemu mężowi sądzić, że życie w złotej klatce wystarczało jej do osiągnięcia pełni szczęścia. Leżąc w ciemnościach w łóżku zastanawiała się, kiedy stali się sobie całkiem obcy. 
 Z każdym wnioskiem na jej idealnym małżeństwie pojawiały się nie tylko rysy, ale też pęknięcia.
 Birgitta teściowa Elżbiety przeprowadzała inspekcję czystości w domu Elżbiety. Skrytykowała Elżbietę dosłownie za wszystko. Począwszy od koszul Håkana a skończyła na psie.Jedynym przyjacielu i towarzyszu niedoli. Elżbieta chciała zapewnić mężowi maksimum spokoju.Uważała, że to jest jej święty obowiązek.Swoje potrzeby spychała na dalszy plan. Czuła się jak służąca.Nie potrafiła przypomnieć sobie uczucia miłości i ekscytacji, które sprawiło, że zgodziła się zostać żoną Håkana. Nie pamiętała, kiedy dał jej prezenty darowane prosto z serca. Poczuła,że nie ma ochoty naprawiać tego małżeństwa. Jednak nie wiedziała jak postąpić i co zrobić.Była tak uzależniona od męża,że nie potrafiła myśleć o sobie. Poświęcając się mężowi i jego karierze straciła wszelkie zainteresowania i pasje. 
Czytając tekst w internecie pt "Żona z Polski to jak trafienie szóstki w Totka" dostrzegła w szczegółowym opisie swój własny związek.Z zupełnie innej perspektywy spojrzała na swoje małżeństwo i stosunek Håkana do niej. Swojemu mężowi była potrzebna do uszczęśliwiania go i spełniania jego wszystkich zachcianek.
 Najgorsza była świadomość, że nie miała ani jednej życzliwej osoby, do której mogłaby zadzwonić i wyżalić się. 
 Wiedziała, że musi odnaleźć drogę, aby wyrwać się z tej beznadziejnej sytuacji. 
Kiedy zorientowała się, że mąż ją zdradza kupiła bilet do Polski i spakowała się. Zabrała jedynie rzeczy kupione przez nią,za pieniądze zarobione przed ślubem. 
 Wiedziała, że od tego momentu jej życie ulegnie całkowitej przemianie. 
Nie zostawiła mężowi żadnego listu. Uważała,że nie zasługiwał na taki gest. Zadbała o to, by nie dowiedział się dokąd się udała.Używała własnych środków finansowych. Miała polskie konto bankowe, do którego Håkan nie miał dostępu.
 Elżbieta zawiozła swojego pieska do Polski, do Gdańska. Oddała go pod opiekę swojej mamy,A sama poleciała do Tajlandii. Zrozumiała,że miejsce,w którym mieszka się,a nie ma w nim kochających się i szanujących się wzajemnie osób,to tylko mieszkanie i nie zasługuje ono w żaden sposób na miano "dom". 
Zadzwoniła do męża i oznajmiła Håkanowi,że to koniec ich fikcyjnego małżeństwa.

 "Mężczyzna, który raz zdradził, nie zmieni się nagle w czułego domatora". 

 Zrozumiała,że Håkan nie zmienił się. Nie przemyślał swoich błędów ani nie doszedł do żadnych wniosków. Potrzebował służącej do domu i kobiety,która byłaby jego wizytówką w oczach znajomych. Zdaniem Håkana odpowiednio wysoka suma była w stanie załatwić wszystko, łącznie z przebaczeniem zdrady. 

 Co spotkało Elżbietę w Pattayi?
 Co zrobiła ze swoim życiem po zakończeniu wyjazdu do Tajlandii? 
Nie zdradzę tego,ale napiszę, że będzie bardzo ciekawie... 

 "Kryzysowy plan życiowy" to powieść o tym, że warto coś zmienić w swoim życiu na lepsze. Trzeba mimo trudności i mimo wszystko zaryzykować. Nie wolno bać się i zamknąć się w skorupie. Warto szukać szczęścia i spełniać swoje marzenia.
 Książkę czyta się bardzo szybko. Tak mnie wciągnęła historia Elżbiety, że pochłonęłam ją w jeden wieczór. Bohaterka to cudowna kobieta po przejściach. Autorka wspaniale opisuje przemianę bohaterki.

 Polecam książkę kobietom, szczególnie tym, które nie wiedzą, co zrobić ze swoim życiem. To bardzo wartościowa książka. 

 Książkę  przeczytałam dzięki udziałowi w Book Tour zoorganizowanym przez Papierowy bluszcz, Zapatrzona w książki oraz Marta wśród książek. Za co bardzo dziękuję 💕💕💕

 Autor: Monika Hołyk-Arora 
 Tytuł: Kryzysowy plan życiowy
 Wydawnictwo: e-bookowo.pl 
 Rok wydania: 2017
 Ilość stron: 194 
Oprawa: miękka

piątek, 2 marca 2018

Zapowiedź Shirley Jackson " Zawsze mieszkałyśmy w zamku"

Hej kochani. Czekacie na kolejną po "Nawiedzonym Domu na Wzgórzu" książkę Shirley Jackson, która ukaże się nakładem Wydawnictwo Replika? :) Premiera "Zawsze mieszkałyśmy w zamku" już 10 kwietnia :) Opis: Merricat Blackwood wraz z siostrą Constance i wujem Julianem zamieszkują rodzinną posiadłość. Nie tak dawno temu rodzina liczyła siedmiu członków – do czasu, kiedy pewnej nocy do cukiernicy trafiła śmiertelna dawka arszeniku. Uwolniona od zarzutu morderstwa Constance wróciła do domu, gdzie Merricat robi wszystko, by uchronić ją przed natarczywością i wrogością miejscowej społeczności. Dni upływają w dosyć szczęśliwym odosobnieniu, aż pewnego dnia do posiadłości przybywa kuzyn Charles… Na 2018 rok zaplanowano premierę ekranizacji książki😍

wtorek, 27 lutego 2018

Zapowiedź kolekcji książek Harlana Cobena - W labiryncie kłamstw

Od wczoraj, nakładem Wydawnictwo Albatros, w sprzedaży dostępny jest pierwszy tom kolekcji książek Harlana Cobena - W LABIRYNCIE KŁAMSTW! Kolekcję otwiera thriller "Nie mów nikomu", od którego rozpoczęła się błyskotliwa kariera autora.

Książki Harlana Cobena niezmiennie królują na listach bestsellerów, a serwowane przez niego zakończenia od lat przyprawiają o zawrót głowy miliony czytelników. Nic więc dziwnego, że uczyniły Cobena megagwiazdą współczesnego thrillera.

Twarda oprawa, standardowy format książkowy oraz grzbiety tworzące wspólny obraz są jej ogromnym atutem. Niewątpliwą zaletą kolekcji jest również to, że żadna z książek nie została rozbita na dwa tomy.
Całą kolekcję już teraz można zamówić w serwisie www.literia.pl/coben. Kolejne tomy dostępne będą także w kioskach i salonach prasowych co dwa tygodnie, zawsze w czwartek. Tom 1. można kupić w specjalnej cenie 6,99 zł, każdy następny – w cenie 16,99 zł (w prenumeracie 14,99 zł).
Na prenumeratorów czekają dodatkowe prezenty: wygodna, duża płócienna torba czytelnika Harlana Cobena oraz audiobook wydanej właśnie w Polsce powieści "W domu".

Tom 1 cyklu - "Nie mów nikomu":

Ten elektryzujący thriller z mocnym wątkiem kryminalnym opowiada historię młodego lekarza, który osiem lat po tragicznej śmierci żony niespodziewanie otrzymuje od anonimowego nadawcy wiadomość zawierającą niezbity dowód, że Elizabeth żyje. Ignorując wszelkie ostrzeżenia, niezłomnie dąży do odkrycia prawdy. Może się jednak okazać, że wszystko, w co do tej pory wierzył, było jednym wielkim kłamstwem, okrytym mroczną tajemnicą, która sięga daleko w przeszłość.

piątek, 23 lutego 2018

Madame Connasse "Suka śmieje się ostatnia "

Pani Suka, czyli Madame Connasse jest hitem francuskiego Facebooka. To krynica mądrości, w której znajdziesz inspirujące i celne riposty na każdy temat: 
• o facetach
 • dzieciach 
 • sporcie
 • seksie 
 • przyjaciółkach

 Jak zapewnia twórczyni suką jest ta kobieta , która zawsze ma coś do powiedzenia. Odkryj w sobie sukę i zawsze śmiej się ostatnia.

 "Suka śmieje się ostatnia " to zbiór krótkich cytatów, które rozbawią Cię. To nie jest ambitna książka. Można ją czytać w kolejce u lekarza dla relaksu i poprawy humoru. Jeśli komuś przeszkadzają wulgarne komentarze i cięte riposty albo nie zna się na żartach to powinien darować sobie przeczytanie tej książki. Idealna tylko dla osób z poczuciem humoru.
 "Suka śmieje się ostatnia " to książka, którą należy traktować z przymrużeniem oka. Mi przypadła do gustu. Lubię czarny humor więc odnalazłam się w tych cytatach.
 Książkę polecam tylko dla kobiet. 


 Autor: Madame Connasse 
 Tytuł: Suka śmieje się ostatnia
 Tytuł oryginału: Madame Connasse se                            làche! 
Tłumaczenie: Marynia Bicz
 Ilość stron: 288
 Wydawnictwo: Feeria

środa, 21 lutego 2018

Sophie Kinsella "Nie powiesz nikomu?"

Poznajcie Emmę Corrigan, młodziutką kobietę o wielkim sercu i niespokojnym duchu. Ma kilka sekretów. Zacznijmy od tego, że jej chłopak przypomina jej Kena, tego od Barbie.  Co więcej straciła dziewictwo z Dannym Nussbaumem, gdy jej rodzice na parterze oglądali w telewizji Ben-Hura.  Nie ma pojęcia , co oznacza skrót NATO. Już dawno wypiła wino, które tata kazał jej przechowywać przez dwadzieścia lat. Kiedy Emmy koleżanka Artemis z pracy ją denerwuje , podlewa jej kwiatka sokiem pomarańczowym. Swobodnie przyznaje się do  umierających ją stringów. Także do podrobienia oceny z matury na CV.

Te wszystkie tajemnice wyglądała przystojnemu nieznajomemu w samolocie podczas turbulencji.  Przynajmniej tak jej wydawało się.  Do czasu , gdy poznała Jacka Harpera, dyrektora generalnego firmy, w której pracuje. Teraz on zna każdy upokarzający szczegół z jej życia.

Jak Emma ma wybrnąć z tej sytuacji? Jack Harper poznał dużo szczegółów z jej życia. Emma boi się, że zostanie zwolniona z pracy. Bardzo zależało jej na awansie. Chciałaby udowodnić swojej rodzinie , że nie jest nieudacznikiem.  Poza tym Emma spłaca dług u swojego taty. Emma czuje się jak czarna owca w rodzinie, ponieważ jej rodzice faworyzują jej kuzynkę Kerry, która robi oszałamiającą karierę w turystyce.

Bardzo było mi żal Emmy. Jej kuzynka szarogęsiła się i udawała lepszą. Emma nie powiedziała nikomu nawet swoim rodzicom o tym, że gdy poszukiwała pracy i poprosiła Kerry o przyjęcie do firmy na staż, jej odpowiedź była odmowna.  Emma była tym bardzo zawstydzona. Czuła się źle.  Kerry zawsze ją poniżała i pokazywała, że jest zaradniejsza i ma lepsze życie.

Czy Emma straci pracę? Czy jej przyjaciółki Lissy i Jemima pomogą Emmie czy jej zaszkodzą swoją pomocą? Co ukrywa Jack Harper?

Polecam kobietom, bo to typowa powieść obyczajowo-romantyczna. Bardzo zabawna historia. Idealna na poprawę humoru. Jeśli jest Ci smutno to najlepszym lekarstwem jest historia Emmy i Jacka. Polecam na zimne wieczory.
Na pewno jeszcze sięgnę po inne powieści tej autorki.

Autor: Sophie Kinsella
Tytuł: Nie powiesz nikomu?
Tytuł oryginału: Can You Keep A Secret?
Tłumaczenie: Monika Wiśniewska
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Sonia Draga
Liczba stron: 408
Oprawa: miękka

wtorek, 20 lutego 2018

Zapowiedź LAUREN BLAKELY "PAN O"

ZAPOWIEDŹ
Editio Red
Lauren Blakely
"PAN O"

Dawno temu Nick Hammer był zupełnie innym facetem — wątłym, nieśmiałym, ale piekielnie zdolnym. Dzięki swojemu talentowi stworzył kreskówki o przygodach Pana Orgazma. Ten dzielny superbohater pomagał licznym kobietom w osiąganiu spełnienia, a po jakimś czasie pomógł również swojemu twórcy w osiągnięciu sławy, bogactwa i ogromnego powodzenia u płci pięknej. Kiedy go poznajemy, Nick ma doskonałe ciało, bystry umysł i bez zahamowań oddaje się swoim pasjom, z których najważniejszą jest poznawanie kobiecych ciał i doskonalenie umiejętności godnych samego Pana O.

Któregoś dnia siostra jego najlepszego przyjaciela prosi go o nietypową pomoc. Harper, śliczna iluzjonistka z burzą rudych loków, zupełnie nie radzi sobie z mężczyznami. Nick bardzo chce spełnić oczekiwania siostry swojego kumpla, jednak prędko zauważa, że myśl o Harper w ramionach innego faceta jest dość trudna do zniesienia. Postanawia sięgnąć po zakazany owoc...

Oto niebanalna i zabawna historia dwojga młodych ludzi. Przeczytaj o tym, jak wśród pragnień i tęsknot rodzą się uczucia. Soczysty erotyzm doprawiony szczyptą humoru czyni tę książkę jeszcze barwniejszą i bardziej wciągającą. Nie oderwiesz się od niej już po kilku stronach!


https://editio.pl/ksiazki/pan-o-lauren-blakely,panoed.htm#format/d

poniedziałek, 19 lutego 2018

Zapowiedź Audrey Carlan "Umysł "

#GorącaZapowiedź
Edipresse Książki
Premiera: Kwiecień 2018
⚡bogaty on ⚡prześladowca w tle ⚡część serii
I kolejna gorąca zapowiedź😍
Umysł to już drugi tom serii Trylogia namiętności, a z tego, co zauważyłam pierwszy tom ,Ciało całkiem Wam się podobał  🙂

→Drugi tom dotyczy tych samych bohaterów, Gillian i Chase’a. W ich życiu znowu jest stalker. Mężczyzna nie daje za wygraną, chociaż Chase robi wszystko, żeby chronić swoją ukochaną. Mówił, że nie ma ceny, której nie zapłaci za jej bezpieczeństwo. Jednak prześladowca jest sprytniejszy, niż im się wydawało i dopóki nie zostanie złapany, życie Gillian wciąż będzie w niebezpieczeństwie.
Czekacie?
Premiera: 4 kwietnia

Książkę można kupić:
http://www.empik.com/umysl-carlan-audrey,p1183765346,ksiazka-p

niedziela, 18 lutego 2018

Zapowiedź "Córki smoka " WILLIAM ANDREWS

Dobry wieczór kochani, przychodzę do Was z zapowiedzią książki pt.  "Córki smoka " Williama Andrewsa.

Zgłosiłam się do zrecenzowania tej książki , ponieważ jej opis mnie zaciekawił.

Premiera 7.03.2018
Wydawnictwo NieZwykłe

Po długiej podróży do sierocińca w Korei dwudziestoletnia Amerykanka Anna Carlson dowiaduje się, że jej biologiczna matka nie żyje. Jednak właśnie w chwili, gdy zdruzgotana kobieta dochodzi do wniosku, że przebyła całą drogę na próżno, tajemnicza staruszka podaje jej paczuszkę zawierającą wiekowy grzebień i kartkę z adresem.
Dzięki temu Anna trafia do mieszkania niezbyt zamożnej, lecz eleganckiej kobiety – Hong Jae-hee, która opowiada jej o niesamowitych wydarzeniach zaczynających się od japońskiej okupacji Korei i Chin podczas II wojny światowej, kiedy to ponad dwieście tysięcy Koreanek zostało niewolnicami japońskich żołnierzy – „kobietami do towarzystwa”. Jae-hee zna tę historię bardzo dobrze: była jedną z nich.
Anna odkrywa, że cenny grzebień ze skorupy żółwia, ozdobiony dwugłowym smokiem z kości słoniowej, pokonał wraz z kobietami w jej rodzinie mnóstwo przeciwności losu. Im lepiej dziewczyna poznaje jego historię, tym bardziej uświadamia sobie, że wraz z grzebieniem trafia do niej dziedzictwo niewyobrażalnej siły charakteru, odwagi, miłości i niezłomności.

Książkę można zamówić  w przedsprzedaży:

niedziela, 11 lutego 2018

KELLY ORAM "CINDER I ELLA"

Ella Rodriqez to żywiołowa dziewczyna wychowywana tylko przez mamę, jej przyjaciółkę i najbliższą osobę.
Z okazji osiemnastych urodzin córki mama organizuje wyjazd na narty , który kończy się tragicznie. Mama Elli ginie, a Ella odnosi bardzo poważne obrażenia. Miała poparzenia drugiego i trzeciego stopnia na siedemdziesięciu procentach powierzchni ciała.
Gdy została wybudzona ze śpiączki w Bostonie na oddziale leczenia oparzeń , Ella nie pamiętała wypadku, ale każdej nocy męczyły ją koszmary.
Po kilkumiesięcznym pobycie w szpitalu dziewczyna wymaga intensywnej i stałej opieki.  Konieczna okazuje się przeprowadzka do dawno niewidzianego ojca i jego nowej rodziny. Na drugim końcu kraju. 
Po dłuższej przerwie Ella ponownie nawiązuje kontakt z kimś, kto jako jedyny jest gotów jej pomóc i bardzo wiele dla niej znaczy.To anonimowy przyjaciel poznany na blogu "Księga Mądrości Ellamary" z recenzjami książek i filmów.  To Cinder... Nigdy nie spotkali się ani nie rozmawiali przez telefon.
Ella została ubezwłasnowolniona przez swojego ojca.
Kiedy miała osiem lat jej ojciec opuścił jej mamę i związał się z inną kobietą , z którą wychowywał jej córki.
Ella widziała, że jej ojciec jest zakłopotany i nie wie jak ma się zachować ani co powiedzieć . Wynikało to z tego, że nie widział się z córką przez dziesięć lat. W dodatku widział jak wygląda i bał się.
Po tygodniach ciężkiej rehabilitacji w końcu mogła chodzić. Ella chciała być samodzielna. Nie wyobrażała sobie, że mogłaby być przykuta do wózka. Wystarczyło, że miała całe ciało w bliznach.
Ella chciała szybko zniknąć z życia swojego ojca.
Prowadziła z mamą skromne życie.  Mama wpłacała pieniądze od ojca Elli na konto, więc Ella chciała iść na studia. Ojciec dowiadując się o jej planach szybko zmusił ją by pojechała z nim do Kalifornii.
Macocha Elli Jennifer Coleman była modelką reklamową . Ojciec Elli był prokuratorem.
Juliette i Anastasia siedemnastoletnie bliźniaczki były równie piękne jak ich matka.
Elli było bardzo przykro, gdy jej ojciec przedstawił jej bliźniaczki jako swoje córki, choć był tylko ich ojczymem.
Ella nie widziała żadnego sensu w podtrzymywaniu dawnych znajomości. Od wypadku z nikim  nie kontaktowała się. Czuła się bardzo samotna.
Była zrozpaczona, gdy dowiedziała się, że gdy ona była w śpiączce to jej ojciec pozbył się jej wszystkich książek z jej starego mieszkania. Uwielbiała książki. Jeździła na spotkania autorskie i zloty fanów. Mama wszędzie ją woziła. Ella miała w swojej kolekcji dziesiątki książek z autografami swoich ulubionych autorów. Miała też kolekcję zdjęć, swoich i mamy z pisarzami. Wklejała je do książek obok autografów.
Poczuła się jakby na nowo straciła mamę. Książki, zdjęcia i wspomnienia...
Wszystko to przepadło.
Tata Elli zapisał ją do tej samej ekskluzywnej prywatnej szkoły , do której chodziły bliźniaczki. Ella była przerażona.
Bała się jak będą na nią patrzeć inni. Jej ojciec nie przejmował się tym.
Ella tak bardzo tęskniła za mamą , że do ojca , który zostawił jej mamę dla innej, nie czuła żadnych ciepłych uczuć.
Ojciec Elli i jej macocha nie zwracali uwagi na paskudne zachowanie bliźniaczek w stosunku do Elli.
Teraz Ella musi zmierzyć się z wrogością otoczenia i przekonać siebie i innych , że potrafi być samodzielna.
Historia Elli i Cindera to bardzo piękna, współczesna baśń o Kopciuszku. Mamy tu wszystko. Kopciuszka, złe siostry - jedna z sióstr okazała się później najlepszą przyjaciółką . Macocha - ona przy bliższym poznaniu okazała się w porządku. Mamy też wspaniałego księcia.
Kelly Oram dosłownie wszystko tak idealnie przedstawiła. Wykreowała pięknie postacie. Każdy wątek dociągnęła  do końca.
Książkę czytało mi się bardzo dobrze . Główni bohaterowie od początku skradli moje serce .
Ella tak wiele wycierpiała , była poniżana, wyśmiewana, prześladowana, a mimo to była tak wspaniałą i pozytywną bohaterką. Mimo takiej tragedii jaka ją spotkała dała radę walczyć i nie poddała się.  Podziwiam ją.
Cinder- Brian Oliver , gwiazdor Hollywood całkowicie mnie oczarował. To prawdziwy dżentelmen.  Gdy Ella była załamana potrafił ją pocieszyć i rośmieszyć. Gdy dowiedział się jak wygląda nie patrzył na jej blizny i kalectwo , jedynie był zły, że nic jemu nie napisała i w samotności cierpiała.
Okładka książki jest bardzo zniechęcająca , ale książka jest cudowna.
Ciekawa historia i spojrzenie na historię Kopciuszka w wersji współczesnej, a także pokazania uczenia się życia na nowo , kiedy zostało ono całkowicie zniszczone. Pokazuje ona jaka panuje znieczulica i chamstwo wśród młodzieży.
Gdyby nie szczera przyjaźń Cindera to z całą pewnością, Ella tego nie wytrzymałaby.
Jestem bardzo ciekawa , co będzie dalej z ich miłością. Z niecierpliwością czekam na kolejny tom tej baśniowej historii.
Moim zdaniem ta  historia jest jedną z najlepszych historii o współczesnym Kopciuszku.
Za możliwość przeczytania książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Dolnośląskiemu oraz Pani Małgorzacie Czajkowskiej
z Publicat S.A.
Autor: Kelly Oram
Tytuł: Cinder i Ella
Tytuł oryginału: Cinder & Ella
Tłumaczenie: Joanna Nykiel
Wydawnictwo: Dolnośląskie
Data premiery: 31.01.2018
Ilość stron: 344
Oprawa: miękka


Książkę można kupić:
http://www.taniaksiazka.pl/cinder-i-ella-kelly-oram-p-975490.html

http://www.empik.com/cinder-i-ella,p1174005321,ksiazka-p

wtorek, 6 lutego 2018

"Światło między oceanami" M.L.STEDMAN

Jest rok 1920. Były wojskowy, uczestnik Wielkiej Wojny, dostaje posadę latarnika na bezludnej wyspie u wybrzeży Australii. Zamieszkuje tam z żoną Izabel, która bardzo pragnie dziecka, ale trzy razy nie udaje jej się odnosić ciąży. Izabel jest załamana. Kiedy do brzegu przybija łódź  z martwym mężczyzną i żywym niemowlem, Tom nie zgłasza tego do swoich przełożonych.Zdaje sobie sprawę, że robi źle, ale podejmuje decyzję , że dziewczynka zostaje z nimi. Wie, że jego żona będzie szczęśliwa.

"Światło między oceanami " to jeden z tych melodramatów, którego zakończenia nie da się przewidzieć. Fabuła poprowadzona w zawiły sposób jest historią, która łamie każde serce. 

Latarnik i jego żona, żyjący u wybrzeży Zachodniej Australii, znajdują dryfującą łódź, a w niej niemowlę. Mężczyzna staje przed okrutnym wyborem: wypełnić swój obowiązek i zgłosić znalezienie dziecka, czy pozostawić je przy żonie, pogrążonej w rozpaczy po utracie dwójki własnych dzieci. 

"Kłamstwo ma krótkie nogi", pomyślałam, gdy tajemnica latarnika i jego żony wyszła na jaw. Oto okazuje się, że bezprawnie przywłaszczyli sobie miłość, na którą ktoś inny rozpaczliwie czekał. Niesamowicie przejmująca historia, pełna szczęścia i bólu, egoizmu i empatii. Każdy z bohaterów popełnia błędy, które prędzej czy później próbuje naprawić. Książka  aż kipi morałami i refleksjami nad ludzkim pragnieniem szczęścia. Czy jednak potrafimy z niego zrezygnować dla dobra drugiego człowieka? 

Najbardziej fascynującą postacią okazuje się być Tom Sherbourne. Mężczyzna staje przed szalenie trudnym wyborem. Pragnie szczęścia ukochanej, lecz jak długo można żyć w kłamstwie? Tym bardziej w kłamstwie, które łamie serce niczemu winnej kobiety. Nie można rozpatrywać tego w kategorii: "szczęście żony jest ważniejsze niż szczęścia obcej kobiety". Człowiek ma jedno serce i jeden rozum. Obie kobiety dźwigają swój krzyż, jeden nie jest cięższy od drugiego. Spotkałam się z okrutną krytyką Toma za jego postępowanie, za złamanie się i wyjawienie prawdy. Jednakże jak wiele może udźwignąć mężczyzna, szczególnie, gdy ma przed sobą ogarniętą rozpaczą najbliższą mu osobę? I znów to kobieta, niczym biblijna Ewa, pojawia się w "Świetle…" jako kusicielka. Matka zła, które narodziło się przez jej potrzebę szczęścia.

Jest to poruszająca opowieść o niszczycielskiej sile niewłaściwych wyborów. Piękna i ciekawa historia dla kobiet i mężczyzn.O złych decyzjach dobrych ludzi . O szczęściu, z którego tak trudno zrezygnować. Długo zapadnie mi w pamięć.


Polecam.


Tytuł: Światło między oceanami 


Autor : M.L.Stedman 


Rok wydania: 2016 


Ilość stron: 432


Wydawnictwo: Albatros 

Oprawa: miękka 

"KOMISARZ " Paulina Świst

Zuzanna Kadziewicz , córka biznesmena z Gliwic nie musi martwić się o zbyt wiele. Bogaty tatuś sponsoruje wszystkie jej zachcianki. Zuzanna pracuje jako pedagog z pasji , nie dla pieniędzy.
Od niedawna spotyka się z wymarzonym facetem. Poznany przez Facebooka Radosław Wyrwa pracuje w korporacji i łączy w sobie wszystko , o czym Zuzanna mogła tylko pomarzyć. Do tego jest w nią zapatrzony jak w obrazek.
Marzenia o wspólnej przyszłości pękną jak bańka mydlana, gdy okaże się, że Radosław jest komisarzem policji, który rozpracowuje jej ojca. Antoni Kadziewicz wplątał się w niejasny układ z ukraińską mafią i podejrzany jest o handel nieletnimi dziewczynami zmuszaniem ich do prostytucji. Zatrzymany Kadziewicz godzi się na współpracę z prokuratorem znanym z pierwszej powieści Pauliny Świst , Łukaszem Zimnickim.  Córce Kadziewicza zaczyna grozić niebezpieczeństwo że strony gangsterów.  Zuzanna chciałaby znienawidzić Radka , ale musi go znosić, bo znajduje się pod ochroną policji. Szybko okazuje się, że uczucie między Zuzanną a Radkiem nie wygasło. Radek ma nieciekawą przeszłość, o której niechętnie opowiada.
Jednak Zuzanna będzie na tyle zdeterminowana , by walczyć o coś znacznie więcej niż tylko udany seks ze zgorzkniałym komisarzem.
Zuzanna , Radek , Łukasz i Kinga nie raz będą balansować na granicy życia i śmierci, by winnych wpakować za kratki.
Zuzanna, która żyła pod kloszem dowie się sporo o życiu i o sobie.
Okazuje się, że za wiele sznurków w tej sprawie pociąga bandzior i przyrodni brat Kingi. "Szary ", który odsiaduje dożywocie.
"Komisarz" moim zdaniem jest lepszy od "Prokuratora".  Książkę czyta się szybko, a fabuła trzyma w napięciu. Świetny i lekki kryminał. Ciekawa historia, emocje, tajemnice, zaskoczenie i miłość.
Bałam się, że to będzie taki "odgrzewany kotlet", ale nie zawiodłam się na niej. Tak bardzo wkręciłam się w kibicowanie Zuzie i Radkowi, że przeczytałam w jeden wieczór.
Polecam.

Autor: Paulina Świst
Tytuł: Komisarz
Wydawnictwo: Akurat
Ilość stron: 320
Rok wydania: 2017 

Oprawa:miękka 


sobota, 3 lutego 2018

"Prokurator " Paulina Świst

Trzydziestoletnia, niezwykle atrakcyjna Kinga Błońska jest szczęśliwą kobietą .To znaczy była.Od wielu lat dzieliła życie z tym samym mężczyzną a zawodowo, jako błyskotliwa adwokatka, odnosiła sukcesy na sali sądowej.  Teraz jednak fortuna przestała jej sprzyjać: nie dość, że przyłapała męża na zdradzie, to musiała również podjąć się prowadzenia sprawy groźnego bandyty "Szarego". Co gorsza "Szary " jest jej przyrodnim bratem, z którym od dawna nie miała - i nie chciała mieć -  nic do czynienia.

Wydarzenia ostatnich tygodni postanawia odreagować w dyskotece.Po raz pierwszy w życiu ma ochotę zachować się nieodpowiedzialnie... i udaje się jej to aż za bardzo.Ląduje w mieszkaniu Łukasza, którego dopiero co poznała na parkiecie .Po niesamowitych miłosnych uniesieniach, zaspokojona  seksualnie, ale skacowana moralnie, ukradkiem wraca do domu. Zaledwie kilka  godzin później przekonuje się, że pech upodobał ją sobie na dobre: "facet na jedną noc " okazuje się prokuratorem prowadzącym sprawę jej przyrodniego brata. Jakby tego było mało, wszystko wskazuje na to , że pozasłużbowe kontakty Kingi i Łukasza nie ograniczą się do jednego gorącego spotkania...

"Prokurator " Pauliny Świst to połączenie powieści erotycznej i sensacyjnej.
To nie jest najlepszy czas w życiu Kingi Błońskiej , która jest adwokatem groźnego bandyty "Szarego". Prawniczka  ma za zadanie wybronić swojego przyrodniego brata w procesie. W dodatku dowiedziała się, że jej mąż zdradził ją z młodą sąsiadką.Kinga postanawia odreagować stres na imprezie, podczas której wdaje się we flirt z przystojnym mężczyzną , a ich wspólny wieczór kończy się w łóżku.
Kinga po tej nocy przekonuje się, że mężczyzna z dyskoteki jest prokuratorem w sprawie Szarego.  Sytuację komplikuje fakt, że para działa na siebie jak magnes, a ich spotkania zawsze kończą się wybuchem namiętnych emocji również tych negatywnych.
Szary nie darzy sympatią Kingi i zrobi wszystko, żeby uciec od kary. Na jego drodze staje prokurator Łukasz Zimnicki.
Postać prokuratora jako mężczyzny nie spodobała mi się od samego początku. Zadufany w sobie czterdziestoletni lovelas.To mężczyzna pewny siebie i przekonany o swojej doskonałości.
Jeżeli ktoś liczy na thriller prawniczy lub mocny kryminał mocno rozczaruje się. Książka jest bardziej dla miłośników literatury erotycznej. Nie powinni być rozczarowani.
Miałam spore oczekiwania związane z tą lekturą . Swoje zrobiła machina promocyjna. Oczekiwałam dobrego thrillera prawniczego.  Jak okazało się, wielkie nadzieje potrafią zepsuć lekturę, bo rzeczywistość odbiega od wyobrażeń.
Podsumowując brakowało mi głębi i prawdziwych wrażeń, ale mimo to szybko czyta się.
Polecam dla kobiet.

Autor: Paulina Świst
Tytuł: Prokurator
Wydawnictwo: Akurat
Liczba stron: 320
Rok wydania: 2017




sobota, 27 stycznia 2018

OBSESJA Erica Spindler

Najwyższe poświęcenie ...
Mroczna obsesja…
Walka o życie ...

Na życiu Skye Dearborn od dawna kładzie się cieniem niewyjaśniona, mroczna przeszłość. Udało jej się skutecznie wyprzeć z pamięci przerażające wspomnienia. Jednak nieokreślony lęk powracał, kiedy widziała strach w oczach matki śniącej stale ten sam sen. Na długo zapadła w jej pamięci wizja krwi rozlanej na lśniącej posadzce i przerażającego krzyku. Kiedy coraz częściej zaczęła pytać o przeszłość, niespodziewanie los rozdzielił ją z matką.

Minęły lata. Skye zostawiła za sobą przeszłość i zaczęła z nadzieją patrzeć w przyszłość. Wydawało się, że szczęście wreszcie uśmiechnęło się do niej. Jednak przekorny los prowadzi ją znowu w ramiona niebezpieczeństwa, z powrotem do koszmaru z dzieciństwa. Zło, które przeczuwała, ma ludzką postać - człowieka opętanego obsesją na jej punkcie od chwili, kiedy tylko ją zobaczył. Człowieka, który jako jedyny wie, kim naprawdę jest Skye Dearborn…

To moje pierwsze spotkanie z autorką i jej styl bardzo przypadł mi do gustu. Nie mogłam się wręcz oderwać. Czytałam w każdej wolnej chwili.

Bohaterką “Obsesji” jest Skye Dearborn. Poznajemy ją w chwili, gdy jest kilkuletnią dziewczynką i wraz z matką Cleare  ucieka z rodzinnego domu. Dlaczego ucieka? Pochodzi ona z bogatej, bardzo wpływowej i szanowanej rodziny, której członkowie zrobią wszystko, by zatrzymać dziecko przy sobie ze względu na dar, jaki ono ponoć posiada. Jej matka miewa wizje, w których widzi krew, czarne ptaki i wyraźnie, niemalże namacalnie, wyczuwa zło, jakie grozi jej i jej córce. Dlatego też, w tajemnicy przed wszystkimi, planuje ucieczkę. Dla dobra córki chce ją wywieźć jak najdalej od tego strasznego domu i od przyrodniego brata, który patrzy na małą zupełnie nie braterskim spojrzeniem. Od tej chwili towarzyszymy Skye oraz jej matce w ich życiu, a trafiają one do trupy cyrkowej, gdzie przynajmniej pozornie są bezpieczne. Do wędrowców dołącza jakiś czas później Chance, również bohater książki, który odegra w powieści bardzo ważną rolę. Poznajemy losy całej trójki, od roku 1971-97 . Skye nie pamięta, skąd pochodzi, nie wie, kto jest jej ojcem, prawdopodobnie cierpi na zanik pamięci dotyczący tych strasznych chwil, kiedy to uciekała z matką. A matka nie chce mówić o przeszłości, choć dwunastoletnia dziewczynka doskonale widzi, że mamę coś dręczy. Także Chance dostrzega lęk Cleare i przychodzi mu nawet do głowy, że ucieka ona przed mafią. Wszystko na to wskazuje: strach w jej oczach, ciągłe oglądanie się za siebie, wypatrywanie potencjalnych nieprzyjaciół, dystans do innych ludzi, brak zaufania. Cleare jednak stanowczo wszystkiemu zaprzecza. Aż do tej szczególnej nocy, kiedy to rozpaczliwie będzie potrzebowała pomocy siedemnastoletniego Chance’a…

Książka trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Tutaj nie ma czasu na nudę. Akcja mknie szybko i dynamicznie, nie ma scen, które by czytelnika znużyły lub takich, podczas czytania których, wybiegalibyśmy myślą daleko naprzód i niecierpliwili się, że akcja się wlecze. Książkę czyta się szybko, lekko i z ogromnym zainteresowaniem. Wszystkie postaci, zarówno te pozytywne, jak i negatywne, zostały nakreślone umiejętnie i z doświadczeniem dobrego pisarza. Każda z nich jest inna, a postaciom pozytywnym także nie brakuje wad, co dodaje autentyczności książce i występującym w niej bohaterom. Język, choć bogaty, jest nieskomplikowany.

Wraz ze Skye przeżywamy jej lęki, niezrozumiałe dla niej wizje, jesteśmy świadkami przebłysków jej pamięci i trzymających w napięciu podświadomych obrazów, które pojawiają się zupełnie znikąd. Skye poszukuje odpowiedzi na wiele pytań, usiłuje rozwiązać zagadki z przeszłości, choć nie wie nawet, gdzie szukać punktu zaczepienia. Unika zobowiązań, ponieważ w przeszłości zostawiał ją każdy, kogo kochała. Jest pełna starych uraz i lęku o przyszłość, ale mimo to stara się iść naprzód, planuje swoją przyszłość, usiłuje żyć normalnym życiem młodej kobiety. Wiąże się nawet z człowiekiem, który na pozór jest dobry, ciepły i twierdzi, że ją kocha. Jednak Skye doskonale wie, że pozory potrafią mylić i choć nic nie wskazuje na to, by mężczyzna miał ją w jakikolwiek sposób zranić, ona nie jest w stanie zaufać mu do końca. Czy słusznie?

Obsesja” to bardzo dobrze skonstruowany thriller, choć nie jest jakimś mocnym, krwawym dziełem, po którym nie można zasnąć. Groza i strach, z którymi mamy tu do czynienia, są raczej natury psychologicznej, choć psychopatyczny morderca też się pojawia.  Polecam wszystkim gorąco.

Autor: Erica Spindler
Tytuł: Obsesja
Tytuł oryginału: Fortune
Tłumaczenie: Klarysa Słowiczanka
Wydawnictwo: Mira
Liczba stron: 432
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2011

Szkoła żon Magdalena Witkiewicz

Julia jest świeżo po rozwodzie. Bardzo świeżo.  Dokładnie 5 godzin i 27 minut. Właśnie opija w klubie z przyjaciółkami powrót do stanu wolnego, kiedy w loterii wizytówkowej wygrywa tajemnicze zaproszenie do luksusowego spa o nietuzinkowej nazwie... Tam, w leśnej głuszy, gdzieś na Mazurach , ona i kilka innych , zwyczajnych kobiet, przeżywają przygodę życia. Gdy po trzech tygodniach spędzonych w tytułowej szkole żon wracają do normalnego życia, nic nie jest już takie samo. Każda z nich wie, co robić, by już nigdy żaden facet jej nie zostawił...

 To świetna obyczajowa powieść o kobiecej przyjaźni i kobiecej sile, z małym dodatkiem scen erotycznych, opisanych z klasą i wyczuciem.
"Szkoła żon" to historia kilku kobiet zawiedzionych, rozczarowanych życiem, zaniedbanych lub rozwiedzionych, zdradzanych przez partnerów... Kobiet, które nie wiedzą, jak o siebie dbać, jak się o siebie troszczyć. Każda z nich przyjeżdża do Szkoły Żon, przez przypadek, lub po to, by lepiej zaspokoić swojego mężczyznę, odzyskać zainteresowanie męża... To miejsce jednak odmienia ich życie w sposób, którego zupełnie się nie spodziewały. Dodaje im nie tylko wdzięku i urody, ale przede wszystkim siły, wiary w siebie. Wiary w to, że mogą zawalczyć o siebie i swoje marzenia. Przy okazji znajdują tutaj przyjaźń, miłość i wsparcie.

Pierwszy raz spotkałam się z twórczością Pani Witkiewicz. Zaskoczyła mnie pozytywnie. Ta powieść dodała mi siły i nadziei, że życie zawsze może odmienić się na lepsze. Bez względu na okoliczności.

Z miłą chęcią sięgnę po inne książki Pani Magdaleny Witkiewicz☺

Autor: Magdalena Witkiewicz
Tytuł:Szkoła Żon.Tom 1
Cykl: Bestsellery na obcasach
Wydawnictwo: Edipresse Książka
Liczba stron: 224
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2017

niedziela, 21 stycznia 2018

Współpraca / kontakt

Zasady współpracy: 

Współpracę nawiążę z każdym wydawnictwem/ portalem literackim// sklepem internetowym, którzy poszukują recenzentki. Każda forma współpracy mi odpowiada. Chętnie na swoim blogu umieszczę konkurs, baner lub coś innego.

Jestem po prostu człowiekiem. Dlatego na przeczytanie książki potrzebuję minimum 2 tygodni. Kiedy skończę recenzję opublikuje na blogu, jednak nie zawsze będzie to dokładnie w terminie, za co przepraszam z góry. Oczywiście zawsze staram się zrobić co w mojej mocy aby w tym terminie się zmieścić, jednak nigdy nie wiadomo jaka sytuacja spadnie nam na głowę, czy jakie nieszczęście czyha na rogu.

Książkę, którą dostanę do domu, zostaje moja i jej nie zwracam.

Wywiązuje się z każdej współpracy.

Jeżeli otrzymam książkę o którą nie prosiłam do recenzji, bez mojej wiedzy przeczytam ją, jednak dopiero po przeczytaniu książek, które dostałam od innych wydawnictw.

Bardzo chętnie obejmę patronatem książkę, czy napiszę dla niej rekomendację, więc proszę pisać śmiało! 

Gatunki książek, które chętnie zrecenzuję:
                                                                      

Romans

Thriller

Obyczajówki

Dramaty

Młodzieżówki 

Powieści detektywistyczne

Powieści psychologiczne

Przygodowe

Poradniki

Wszystkich autorów, wydawców, blogerów chętnych do współpracy proszę o kontakt na adres: 
kamilawalota@gmail.com  

Pokochaj mnie , mamo Cassie Harte

Cassie miała straszne dzieciństwo. Niekochana i zaniedbywana przez  matkę, wykorzystywana seksualnie od najmłodszych lat przez kochanka matki, który okazał się jej biologicznym ojcem. A mimo to rozpaczliwie czekała na miłość wyrodnej rodzicielki. W dorosłym życiu przeszła dwa trudne rozwody, ale wreszcie udało jej się wyjść na prostą. Jej doświadczenia są przerażające, ale mogą pomóc innym skrzywdzonym powrócić do życia.
Pokochaj mnie, mamo to poruszająca historia dziewczynki, która rozpaczliwie czekała na miłość wyrodnej matki.

Ta książka jest straszna! A właściwie nie książka, a to co przeżyła Cassie. Myślałam, że nic mnie nie zdziwi, ale się pomyliłam. Matka dla Cassie wyrządziła wiele krzywdy, a słowa często raniły bardziej niż czyny. No ,bo jak można powiedzieć własnemu dziecku, że odda się je do domu dziecka lub że się nie kocha, że jest przyczyną wszelkich problemów? Nie pojmuję tego, nie mieści mi się to w głowie! Zresztą od pierwszych stron książki nie miałam o niej dobrego zdania, a w miarę czytania utwierdzałam się w tym przekonaniu. Dla mnie nie zasługiwała na żaden szacunek, a jej zachowanie? Cóż, która matka przed obcymi odgrywa teatrzyki pt "kocham cię córeczko", a w domowym zaciszu taktuję ją gorzej niż psa? Bardziej smutne jest, że pozostałe dzieci, rodzeństwo Cassie matka kochała, tylko ona była źle traktowana. To co Cassie przeżyła w dzieciństwie miało wielki wpływ na dorosłe życie.  Pewne wydarzenia mogły by się nie wydarzyć, gdyby matka wysłuchała i uwierzyła naszej bohaterce, że wujek, chrzestny pod pretekstem wielkiej sympatii krzywdzi Cassie. Ona z nadzieją przyszła do mamy zwierzyć się, że nie podoba się jej co wujek z nią robi, w co się bawi, a matka po prostu stwierdziła, że jak zawsze kłamie i w ogóle jak może oczerniać wujka. Dzięki temu ten "dobry wujek" nie musiał się już niczego bać. Przez lata molestował Cassie i wmawiał, że to tylko jej wina, że gdy powie to nikt jej nie uwierzy. Miało to ogromny wpływ na jej dorosłe życie. Aby zapomnieć przyjmować leki antydepresyjne, które powodują otępienie. Te tabletki sprawiają też, że niezbyt dobrze ocenia świat i ludzi i wiąże się z ludźmi, którzy po prostu na nią nie zasługują.           Nie napiszę, że polecam książkę. Książka jest trudna, temat niezbyt zachęcający. Nie jest to rodzaj literatury, który można czytać często, ale raz na jakiś czas można coś takiego przeczytać.


Tytuł: Pokochaj mnie, mamo


Autor: Cassie Harte


Wydawnictwo: Hachette Polska


Rok wydania: 2011


Ilość stron: 308


Oprawa: miękka 


piątek, 12 stycznia 2018

Ania

Ania - biografia Anny Przybylskiej.
Książkę polecam każdemu,piękne ilustracje,a co najważniejsze cała historia o Ani.Odpowiadają o Ani przyjaciele, rodzina o tym jak dorastała,jaka była.Ania będąc sławną osobą,jest normalnym człowiekiem,traktuje ludzi równo,nie ma lepszych czy gorszych,wszyscy są tacy sami.Wie co jest w życiu  najważniejsze,po mimo swoich marzeń związanych z aktorstwem potrafi z tego zrezygnować , odłożyć na później dla swojej rodziny,którą kocha.Niestety choroba przeszkodziła w realizacji marzeń a co najważniejsze w możliwości uczestniczenia w życiu swoich dzieci.Życie jest nie sprawiedliwe zabierając matkę małym dzieciom.Nie znałam Ani osobiście,ale dla wielu mogłaby być   wzorem do naśladowania.
Gorąco polecam!

Tytuł: Ania


Autorzy: Grzegorz Kubicki, Maciej Drzewiecki


Wydawnictwo : Agora 

Rok wydania: 2017


Ilość stron: 392


Oprawa: twarda

środa, 10 stycznia 2018

Playing the Millionaire SANDI LYNN

Piękna dziewczyna uwodzi bogatych mężczyzn, by zdobyć pieniądze na ratowanie ojca. Ale zadziera z niewłaściwym milionerem. Młody właściciel luksusowych hoteli odnajduje ją, by odzyskać dług…


"Playing the millionaire" to pierwsza książka Sandi Lynn, jaką miałam okazję przeczytać. Bardzo ciekawa i zachęca do przeczytania. Główna bohaterka - Kate uwodzi bogatych mężczyzn, rozkochuje ich w sobie, zdobywa ich zaufanie i okrada, ale robi to, ponieważ chce wydostać ojca z więzienia. Lecz pewnego razu trafia na człowieka, który całkowicie odmieni jej życie. Kate poznaje Gabriela w samolocie. Od razu między nimi iskrzy. Gabriel po spędzeniu z Kate uroczych chwil w lotniskowej toalecie zauważa, że z jego nadgarstka zniknął drogi zegarek. Jednak to nie jest dla niego największym problemem. Jego myśli ciągle wędrują do chwil spędzonych z uroczą nieznajomą. Postanawia ją odnaleźć i zmusić by oddała mu zegarek. Niestety, nie ma o niej zbyt wielu informacji. Ale po niedługim czasie rozpoznaje ją na jednym z przyjęć. Ma inną fryzurę, inny kolor oczu, nawet inny nos. Posiada także inną tożsamość, niż kobieta, o której nieustannie myśli. Jednak jedno pozostaje niezmienne i daje mu pewność, że odnalazł kobietę, której szukał - jej uśmiech. Gabriel postanawia zaszantażować kobietę i zmusić do oddania zegarka...
Książka jest wciągająca i szybko się ją czyta. Fabuła może nie jest zbyt nieprzewidywalna, ale jednak przyciąga potencjalnego czytelnika. Na dużego plusa zasługuje także sposób poprowadzenia akcji i przede wszystkim niekonwencjonalny sposób jej opowiedzenia. Książka Lynn ma wszystko czego potrzeba czytelnikowi, by czuł się usatysfakcjonowany. Na pewno sprawdzę jak czyta się inne powieści tej autorki. 

Tytuł: Playing the Millionaire


Autor : Sandi Lynn 


Ilość stron : 288


Rok wydania : 2017


Wydawnictwo : Amber 


Okładka: miękka 


poniedziałek, 8 stycznia 2018

Gdzie jesteś, Leno? Joanna Opiat - Bojarska

Pewnego dnia Lena Pietrzak , dobrze sytuowana i pełna życiowego optymizmu studentka anglistyki, wybiera się z przyjaciółmi do popularnego poznańskiego klubu , po czym...znika bez śladu.

Jej zrozpaczona matka zgłasza na komisariacie zaginięcie dziewczyny.Tropem Leny ruszają świeżo upieczeni partnerzy, Przemysław Burzyński i Michał Majewski.  Prowadzone przez nich śledztwo odkryje jednak znacznie więcej , niż bliscy dziewczyny mogliby przypuszczać... Na jaw wychodzą liczne - nie tylko rodzinne sekrety, a sprawę dodatkowo mocno komplikuje życie osobiste podkomisarza Burzyńskiego.

"Gdzie jesteś, Leno" ma tyle pochlebnych opinii, a mnie się wcale nie podobała.
Miało być wciągające policyjne śledztwo dotyczące zaginionej dziewczyny, a było nudne przesłuchiwanie osób powiązanych z zaginioną , które do niczego nie prowadziło.
Brak emocji, brak akcji, tylko rozmowy i poszlaki.Rozmowy też takie sztywne, trochę naiwne.
Zakończenia po prostu brak...


Tytuł: Gdzie jesteś, Leno?

Autor : Joanna Opiat - Bojarska 

Wydawnictwo: Replika

Rok wydania: 2016

Ilość stron: 324




"Tajemnica lekarki" Leslie Wolfe

Autorka: Leslie Wolfe Tytuł: Tajemnica lekarki Tytuł oryginału: The Surgeon Kategoria: thriller medyczny / thriller psychologiczny  Wydawnic...