Brunetka Books Recenzuje

czwartek, 31 grudnia 2020

"Zimowe serca" Anna Wolf

Autor: Anna Wolf

Tytuł: Zimowe serca

Gatunek: literatura obyczajowa 

Wydawnictwo: Niezwykłe 

Ilość stron: 204

Rok wydania: 2020

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 




Pewnego śnieżnego grudniowego dnia gdy Tara Willson wracała z zakupów do domu zobaczyła auto, które wpadło ze skarpy do rzeki. Ruszyła na pomoc.
Rok później Tara jest po rozwodzie z Rogerem, który sprawił jej prawdziwe piekło na ziemi. Za zamkniętymi drzwiami był tyranem i psychopatą. Teraz Tara mieszka wraz z nastoletnimi córkami i ma problemy finansowe. Nie ufa ludziom, a szczególnie płci męskiej. 
Kiedy przed kolejnym Bożym Narodzeniem ponownue na jej drodze staje Eric Walker ona nie rozpoznaje go, a on nie wie, że to Tara uratowała mu życie.
Ona marzyła, aby mieć kogoś przy sobie, kto byłby dla niej dobry.

"Dla niej liczyły się uczciwość, szacunek, miłość i cała masa innych rzeczy,  które nie miały nic wspólnego z pieniędzmi"

On jest mężczyzną o mrocznej przeszłości,  który na swoim koncie ma wiele złych uczynków.  Jego dawne życie było przeszłością.  Erick wyciągnął wnioski i nauczył się czegoś. Kiedy poznał Tarę czuł, że chciałby stworzyć z nią rodzinę. Bał się, że ona nue zechce go, gdy dowie się o jego przeszłości. 

"Nie był dobrym kandydatem ani na chłopaka, ani na męża. Czasem jego przeszłość odzywała się w najmniej odpowiednich momentach. Za błędy młodości już zapłacił, teraz przyjdzie mu zapłacić za coś innego"

Dodatkowo tej dwójce przeszkadza były mąż Tary, który mści się za to, że ona od niego odeszła. 

Czy Tara zaufa Erickowi i jak poradzą sobie z jego przeszłością?

Koniecznie sięgnijcie po tę książkę,  która daje nadzieję na lepsze jutro. Trzeba mieć nadzieję na to ,że  marzenia spełnią się, a święta to taki magiczny czas, w których zawsze może wydarzyć się cud. 
Książka Anny Wolf pokazuje, że zawsze trzeba wierzyć i nie poddawać się.
Bardzo klimatyczna, zimowa, ciepła i cudowna opowieść,  która pokaże Wam, że na miłość nigdy nie jest za późno.  Pomimo trudów życiowych o swoje szczęście trzeba walczyć. 
Idealna powieść na zimowe wieczory. 
Jestem nią zachwycona. Uwielbiam czytać takie książki.  Ta wprawiła mnie w pozytywny nastrój.

Polecam!

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Niezwykłemu. 

niedziela, 27 grudnia 2020

"Blood from blood. Vito" Katarzyna Małecka

Autor: Katarzyna Małecka 

Tytuł: Blood from blood. Vito.

Seria: Mancuso Family. Tom 1

Gatunek: romans mafijny 

Wydawnictwo: Niezwykłe

Ilość stron: 340

Rok wydania: 2020

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 




18-letnia Arina Malkov jest córką bossa rosyjskiej mafii. Wierzy, że mimo praw rządzących w mafijnym świecie zazna szczęścia u boku chłopca, którego pokochała. Jednak gdy zbliża się  dzień ślubu  to Arina nie wie, co uszykował dla niej jej ojciec tyran...
27-letni Vito Mancuso jest synem i prawą ręką bossa włoskiej mafii. Małżeństwo z Ariną to dla niego biznes. Nie ma mowy o miłości. Jego młoda żona to zbuntowana młodziutka dziewczyna, która ciągle sprawia kłopoty.  On zamierza ją mieć, czy ona tego chce, czy nie. 

Czy Arina pokocha Vita? Jak odnajdzie się w nowym kraju i rodzinie? 
Czy Vito, który żyje w tak brutalnym mafijnym świecie da sobie szansę na miłość?

Bardzo lubię czytać książki mafijne, których mamy wysyp.
Tutaj autorka pokazuje nam jak wygląda brutalny świat mafii.
Arina żyjąc w takiej rodzinie nie miała lekkiego życia. Jej ojciec to prawdziwy tyran i psychopata. Nic nie tłumaczy takiego postępowania.  Zmuszona do ślubu i wywieziona do obcego kraju młoda dziewczyna musi dostosować się do swojego męża. 
W świecie mafii to mężczyźni decydują za kobiety. Panują tam ostre zasady i kobiety nie mają prawa głosu. 
Autorka napisała świetną książkę,  która wciągnęła mnie od pierwszej strony.  Cały czas trzymała mnie w napięciu i nawet mnie zaskoczyła. Nieoczekiwane zwroty akcji wprawiały mnie w szok i niedowierzanie. 
To nie jest zwykły romans mafijny, bo w tej książce dużo dzieje się. Mamy niebezpieczeństwo, adrenalinę,  przemoc, seks. Brutalny świat,  który zahipnotyzował mnie swoją fabułą.
Jeśli lubicie czytać książki o tematyce mafijnej to ta napewno Wam spodoba się.

Polecam gorąco debiut tej autorki i czekam z niecierpliwością na kolejny tom. 

Za egzemplarz powieści dziękuję Wydawnictwu Niezwykłemu.

poniedziałek, 21 grudnia 2020

"Jego asystentka" A.E.Murphy

Autor: A.E. Murphy

Tytuł: Jego asystentka

Tytuł oryginału: Becoming His Mistress

Gatunek: romans biurowy

Wydawnictwo: Niezwykłe 

Ilość stron: 472

Rok wydania: 2020

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 




Ezra Conti to 37-letni przystojny prezes WhyTech. Żonaty od dwunastu lat i mający córkę.  
Rose Sinclair to 23-letnia brzydula, która zostaje jego osobistą asystentką. Dziewczyna nosi workowate ubrania i chce tylko ciężko pracować.
Gdy żona Ezry sugeruje, że on i Rose są zbyt blisko on wyjaśnia żonie,  że wystarczy spojrzeć tylko na Rose, aby zrozumieć,  że to absurd. Pech sprawia, że tę rozmowę słyszą pracownicy całego biura. 
Kiedy Rose zaczyna spotykać się z pewnym mężczyzną Ezra staje się zazdrośnikiem. 
Dlaczego tak zachowuje się? Przecież ma żonę i dziecko.
Czy Rose będzie romansowała z żonatym szefem? 
Czy to będzie szczęśliwe zakończenie , czy Rose zmarnuje sobie życie?

"Jego asystentka" to historia o brzyduli, która przemienia się w piękną seksowną kobietę.
Bardzo gorący i niegrzeczny erotyk , którego akcja toczy się w biurze. 
Genialny romans biurowy,  który rozpala lepiej jak ogień w kominku. 
Prawdziwy rollercoaster emocji.  Wyciągnęłam się na maksa i czytałam dopóki nie dowiedziałam się jak to wszystko ułoży się, bo tyle jest emocji w tej powieści. 
Coś wspaniałego! Jestem zachwycona tą książką.  
W książce autorka porusza wiele ciekawych i ważnych tenatów. Miłość,  przyjaźń,  wierność,  zdrada, nerwica natręctw, choroba Tourette'a, zazdrość, prześladowca, ukrywanie się, życie w stresie, poczucie winy i trudne wybory życiowe. 
Genialna książka dla niegrzecznych dziewczyn, którą każda musi mieć na swojej półeczce. Ja od niej nie mogłam oderwać się!
Polecam gorąco i czekam z niecierpliwością na inne książki tej autorki. 

Za egzemplarz powieści  bardzo dziękuję Wydawnictwu Niezwykłemu.

poniedziałek, 14 grudnia 2020

"Miss Independent" Joanna Balicka

Autor: Joanna Balicka 

Tytuł: Miss Independent 

Gatunek: romans biurowy

Wydawnictwo: Niezwykłe

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 488

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 



27-letni Bryson Scott to seksowny, atrakcyjny i przystojny prezes olbrzymiego holdingu finansowego. Bryson jest wpływowym biznesmenem,
multimilionerem, człowiekiem apodyktycznym, według którego wszystko musi być takie jak on chce. Dominujący, władczy i nieznoszący sprzeciwu lovelas o hipnotyzującym spojrzeniu, który traktuje kobiety przedmiotowo i nie przepuści żadnej kobiecie. Nie bawi się w uczucia, zależy mu tylko na seksie. 
Pewnego dnia do International Finance Center trafia studentka zarządzania  Sophia Cole, która rozpoczyna tam staż.
Kiedy na drodze Brysona staje bezczelna i pyskata studentka , bogaty i perwersyjny seksoholik myśli,  że znalazł sobie kolejną zabawkę. Nie wie, że Sophia nie ma zamiaru brać udziału w jego niecnych planach dopóki nie będą na jej zasadach.

"Musiał wiedzieć, że to nie zawsze on dyktował warunki. Myślał, że rozdawał  karty?"

Czy  po takiej burzliwej, mrocznej przeszłości Bryson Scott jest w stanie zmienić się dla jednej kobiety?
Czy Sophia będzie w stanie uleczyć go z jego demonów przeszłości?

Ta książka to świetny debiut. Autorka napisała tę powieść w taki sposób,  że nie mogłam od niej oderwać się. Mocno wciągająca fabuła przesiąknięta namiętnym seksem,  intrygą i tajemnicami z przeszłości.  Uwielbiam czytać takie historie, a zakończenie jest tak genialne, że będę z niecierpliwością czekała na drugi tom. Jestem bardzo ciekawa jak dalej potoczy się życie Sophii.
Autorka zaserwowała mi prawdziwy rollercoaster emocjonalny.
Genialny gorący romans biurowy.
Nie polubiłam Brysona i jego ojca. Jak dla mnie ojciec i syn mocno zdemoralizowani. To co ojciec i syn wyprawiali przyprawiało mnie o palpitacje serca. Jestem zszokowana postępowaniem Brysona, ale to co na koniec powieści go spotkało ... Uważam , że zasłużył sobie na to!

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Niezwykłemu.

Czekam na następny tom.
Polecam bardzo!

sobota, 5 grudnia 2020

"Zapomniany pamiętnik" Jamusz Muzyczyszyn

Autor: Janusz Muzyczyszyn

Tytuł: Zapomniany pamiętnik 

Gatunek: literatura obyczajowa 

Wydawnictwo : WasPos 

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 306

Oprawa: miękka 




"Zapomniany pamiętnik" to historia matki i córki. Jolanta i Aleksandra nie utrzymują ze sobą kontaktów. Ich drogi rozeszły się dawno temu, a wspomnienia powodują, że obie chcą o nich  zapomnieć , bo przywołują mnóstwo bólu. Jednak przeszłość wraca w najmniej oczekiwanym momencie. 
Aleksandra robiąc w szafie porządki znalazła stary pamiętnik Joli. Dziewczyna z każdą przeczytaną stroną zaczęła nienawidzić matkę coraz bardziej.  Jolanta pisząc kiedyś ten pamiętnik nie miała pojęcia,  że w przyszłości skrzywdzi najbliższą jej osobę. 
Co takiego przeczytała Ola? 
Co pamięta z dzieciństwa i dlaczego nie chce mieć nic wspólnego ze swoją matką? 


Janusz Muzyczyszyn porusza w tej książce bardzo trudne, ale ważne tematy. 
Jola jako młoda dziewczyna nie miała wsparcia ze strony swoich rodziców ani męża. To wszystko spowodowało spustoszenie psychiki u młodej dziewczyny, która wpadła w depresję, która nie leczona nasilała się.
Problem depresji sięga wielu młodych kobiet. Autor poprzez swoją powieść pokazuje, co może wydarzyć się, gdy najbliższe  osoby zbagatelizują objawy depresji u chorej osoby. Autor pokazał nam jak depresja może zniszczyć życie. 
Kolejny ważny temat , który porusza autor to alkohol. Będąc pod jego wpływem można łatwo stracić czujność i wtedy może wydarzyć się coś złego.
Ola poszukując miłości szukała tego w seksie na jedną noc z przygodnie poznanymi mężczyznami. Chciała być ważna, potrzebna komuś i kochana. Z biegiem czasu zrozumiała, że popełniała błędy,  bo czuła się samotna.
Powieść ta wzrusza i skłania do refleksji. 
Warto po nią sięgnąć i zastanowić się nad swoim życiem 
Rozejrzećsię dookoła,  czy komuś nie trzeba pomóc. Czasami wystarczy mały gest, rozmowa i obecność.  
Polecam gorąco!

Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu WasPos. 

niedziela, 29 listopada 2020

"Twoja wewnętrzna moc. Jak żyć dobrze w niespokojnych czasach" Agnieszka Maciąg

Autor: Agnieszka Maciąg

Tytuł: Twoja wewnętrzna moc.  Jak żyć dobrze w niespokojnych czasach 

Wydawnictwo: Otwarte

Premiera: 12 listopada 2020

Ilość stron: 344

Oprawa: twarda


Ostatnio miałam okazję przeczytać najnowszą książkę Agnieszki Maciąg. 
"Twoja wewnętrzna moc" to bardzo wartościowa książka. Mądre i wartościowe słowa. 
Autorka w swojej książce napisała, że największa przemiana w jej życiu zaczęła się od potężnego kryzysu, który dotyczył wszystkich aspektów jej życia. Za ten kryzys jest wdzięczna, bo gdyby nie ten kryzys to nie odkryłaby swojego potencjału i tego kim jest. Poznała interesujących ludzi i otworzyła się na nowe doświadczenia.  Kryzys przebudził ją z koszmarnego snu, w którym trwała, doświadczając izolacji i samotności nawet wśród bliskich jej osób.
Kryzys pomógł jej odbić się od jej osobistego dna. Zmusił ją do całkowitej przemiany. Każdy z nas ma swój własny sposób i własne tempo i nawet, gdy widzimy tylko ciemność i zło, które nas otacza to ten proces jest dobry. Ludzkie możliwości wykraczają poza naszą wyobraźnię. Codziennie otwieramy się na nowe doświadczenia i podążamy nowym szlakiem.
Wydarzenia, które dzieją się w naszym życiu nie zawsze potrafimy zrozumieć ich sens. Dostrzegamy go dopiero z pewnej perspektywy. Życie poprzez różnego rodzaju kryzysy i trudności zachęca nas do działania.  W codziennej pogoni, zmagając się z nadmiarem obowiązków,  nietrudno przeoczyć coś bardzo ważnego. 

"Nic na tym świecie nie dzieje się bez powodu. Wszystko ma przyczynę, cel i głębszy sens" 

Książka jest dobra dla każdego czytelnika. Szczególnie dla osób,  które są w ciężkiej sytuacji życiowej. Pomaga wyciągnąć wnioski i odzyskać spokój duszy. 
Idealna książka,  która pokazuje nam czytelnikom jak podnieść się  z dna. 
Dzięki tej książce spojrzycie na świat z różnych perspektyw. 
Bardzo podobała mi się ta cudowna książka. Wniosła do mojego życia wiele nowych wartości. Po przeczytaniu tej książki patrzę inaczej na świat i na to co mnie w życiu spotkało. 
Piękna,  mądra, inspirująca lektura na te trudne czasy.
Będę do niej często zaglądała, bo takie książki doładowują mnie pozytywnie.
Idealna książka na prezent.

Polecam gorąco!

Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Otwarte.

środa, 25 listopada 2020

"OSTATNIA IMPEROKS" John Scalzi

Autor: John Scalzi

Tytuł: Ostatnia Imperoks . Tom 3

Tytuł oryginału: The Last Emperox

Gatunek: fantastyka 

Wydawnictwo: Niezwykłe

Premiera: 4.11.2020

Ilość stron: 312

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 




Opis wydawcy:

Trzeci, finalny tom gwiezdnej sagi w konwencji space opery!
Ludzkość traci dostęp do Nurtu. Systemy gwiezdne, a wraz z nimi miliardy ludzi zostają odcięte od cywilizacji. To było do przewidzenia, ale wciąż są tacy, którzy nie przyjmują tego do wiadomości i próbują żerować na upadającym imperium.
Imperoks Grayland II w końcu odzyskała kontrolę i udało jej się uwolnić od wpływów osób zaprzeczających temu, co nadchodzi. Tyle że uzyskany nadzór może być bardzo kruchy. Grayland próbuje ocalić swoich ludzi przed niszczącą izolacją, jednak wciąż czyhają na nią wrogowie, którzy za wszelką cenę chcą ją zrzucić z tronu.
Teraz ona i jej mała grupka sojuszników muszą nie tylko chronić ludzkość, ale również walczyć o własne życie.
Czy Grayland uratuje wszystkich, czy może będzie ostatnią Imperoks?

Lubicie fantastykę?
Przyznam się bez bicia, że nie lubię czytać tego typu literatury.  Normalnie nie sięgnęłabym po tę książkę. Przeczytałam ją w ramach udziału w akcji BloggerFirstTime zorganizowanej przez Wydawnictwo Niezwykłe. 
Na początku ta książka nudziła mnie, ale gdy zaczęłam ją czytać to powiem Wam, że zainteresowała mnie ta książka. Autor wykreował każdego bohatera tak, że nie sposób ich nie polubić. Świetne dialogi i wzajemne dogryzanie sobie przez bohaterów sprawiło, że kartka po kartce szybko zbliżyłam się do końca tej powieści. 
Ta książka będzie idealna dla wielbicieli fantastyki.
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Niezwykłe.



poniedziałek, 23 listopada 2020

"Rozdzieleni" Iwona Feldmann

Autor: Iwona Feldmann 

Tytuł: Rozdzieleni 

Gatunek: Romans

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 408

Oprawa: miękka 


Anna Majewska mieszka na Śląsku.  Pracuje jako architektka, a po pracy cały swój wolny czas poświęca malarstwu. Prowadzi własnego bloga. Malarstwo jest jej pasją i chce z tego żyć. Jej marzeniem jest wernisaż. Chciała urządzić swoją wystawę i sprzedawać swoje obrazy poza rodzinnym krajem. 
Anna jest osobą delikatną, uroczą i piękną. Zjednywała sobie ludzi swoim uśmiechem,  zaangażowaniem i dobrocią.
Pewnego dnia babcia Anny, Wiktoria zwołuje rodzinną naradę. Babcia opowiedziała rodzinie o zaginionej części rodziny. Nestor rodu John Hunter zaprosił ich do siebie na swoje 90 urodziny do Londynu.
Anna razem z babcią Wiktorią leci na spotkanie rodzinne, aby poznać zaginioną przed laty rodzinę.
Wszystko byłoby cudownie, gdyby nie James Ferrers. To kuzyn Anny, który z natury jest oschły, poważny , władczy, zawsze coś knuje i nie liczy się z nikim.  Jest prawnikiem, który zarządza całym rodzinnym majątkiem oraz sprawami konsorcjum. Gdy dowiedział się o przyjeździe rodziny z Polski to "zagotowało się" w nim. Podejrzewa je o to, że chcą wyłudzić od nich pieniądze. Zamierzał wynająć detektywa i usunąć z ich życia, aby chronić rodzinę i fundusz rodzinnych pieniędzy. 
Nie wie, że poznana przez niego w klubie nocnym Blue Bell City seksowna brunetka o zniewalających niebieskich oczach sprawi, że jego świat przewróci się do góry nogami. 

"Była wszystkim , czego pożądał. Wszystkim, czego nienawidził"

"Czuł się zdradzony przez własne ciało. Nie dość, że kutas w jego spodniach stwardniał, gdy na niego patrzyła, gdy mówiła tymi swoimi pełnymi ustami , to na swoje nieszczęście był napalony i roztrzęsiony. Jeszcze żadna kobieta nie zrobiła na nim takiego wrażenia.  Najgorsze było jednak to, że była całkowicie poza jego zasięgiem"

Anna poznała prawdziwe oblicze Jamesa. Był zarozumiałym draniem, który oskarżył ją i jej babcię o złe intencje. Jednak nie potrafiła przy nim skupić myśli. 

"Spojrzała w jego ciemne,  czarujące oczy. Czuła , jak ją pochłania. Jego twarz była tak męska. Był cudowny i nieziemsko przystojny"

"Całe jej wnętrze rozpaliło się w jednej chwili, gdy tak szczelnie do niego przylgnęła. Pachniał nieziemsko i zniewalająco. Podniosła wzrok i zobaczyła w jego oczach ogień, który ją pożerał. James był niebezpiecznym i pociągającym mężczyzną"

Czy James zemści się na Annie?

Powieść "Rozdzieleni" to piękna historia o rodzinie i o tym, że mimo trudu i przeciwności losu rodzina powinna trzymać się razem.
Wspaniała powieść, która zabierze Was w podróż w bardzo odległą przeszłość. Ta powieść przeplata się z czasem wojennym i współczesnym. 
Historia ta to prawdziwy rollercoaster emocji. 
Jeśli chcecie dowiedzieć się, czy rodzina zjednoczyła się po 115 latach to sięgnijcie po tę mega wciągającą książkę. 
Jestem zauroczona tą historią. Czuję lekki niedosyt po takim zakończeniu. Mam nadzieję, że kiedyś autorka wyda kolejną część, bo jestem bardzo ciekawa dalszych losòw Anny i Jamesa. 
Bardzo wciągająca książka,  którą przeczytałam z ogromną przyjemnością.  Uważam, że debiut autorki jest hitem.
Czekam na kolejne powieści autorki. 
Polecam gorąco! 

Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu WasPos. 


wtorek, 17 listopada 2020

"Splamiona jego żądzą" Marta Milda

Autor: Marta Milda

Tytuł: Splamiona jego żądzą

Gatunek: literatura erotyczna

Wydawnictwo: Novae Res 

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 484

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 




"Wszyscy jesteśmy tylko niewolnikami naszych małych, intymnych, słodko-gorzkich namiętności, a najciekawsze w nas jest to, co czynimy w sekrecie za zamkniętymi drzwiami  własnych sypialni"




Młody Ukrainiec Andrij Reblov od kilku lat mieszka w Polsce. Od roku czeka na kartę stałego pobytu,  ale nie może jej dostać, bo pracuje nielegalnie. 
Postanawia coś zmienić w swoim życiu. Chciał poznać lepszy świat. Mieszkał w podupadłym hotelu pracowniczym, spał na twardej podłodze, na dziurawej karimacie z gąbki w cienkim śpiworze. 
Postanowił zażądać od swojego szefa umowy oraz godziwego wynagrodzenia.  Wielkopolski biznesmen i prezes firmy Grzegorz Sobieniecki składa Andrijowi propozycję nie do odrzucenia. 
Andrij trafia do rezydencji wielkopolskiego biznesmena, w której ma podjąć się remontu. Po jakimś czasie okazuje się, że powód,  dla którego został zatrudniony jest całkiem inny. 
Zaszantażowany chłopak postanawia zrobić to, czego oczekuje od niego ta para małżonków. 
Andrij zafascynowany piękną kobietą o artystycznej duszy nie może jej oprzeć się.  
Życie Andrija było pełne nieszczęść i porażek. Chciał zostać dekoratorem wnętrz.   To , co stało się na Ukrainie spowodowało, że musiał opuścić swój kraj. Uświadomił sobie, że na tym chorym układzie może ugrać dla siebie dużo więcej.
Historia tej trójki staje się coraz bardziej trudna i zagmatwana. 
Bohaterzy powieści mocno szokują swoim zachowaniem i postępowaniem. 

Jeśli chcesz poznać losy młodego Andrija i małżeństwa Patrycji i Grzegorza sięgnij po tę powieść,  która jest pełna tajemnic, erotyzmu i seksu. 
To , co dzieje się w sypialni bogatego biznesmena jest skomplikowaną relacją tej trójki bohaterów. To opowieść o traumach, bólu, tajemnicach i dziwactwach, których nie każdy potrafi zrozumieć i zaakceptować. Andrij wiedział, że jest to chory układ i rolę jaką musi grać sprawią , że jego psychika i moralność mocno upadną.
Przeczytajcie jak postąpi Andrij i czy wyplącze się z tego chorego układu. 
Książka ta jest dobra dla miłośników erotyków.
Mi książka przypadła do gustu.  Zapewnia moc ekscesów i wrażeń. Bardzo gorąca powieść. 
Książka "Splamiona jego żądzą" skłania do refleksji.  Gdy przeczytacie zrozumiecie,  dlaczego Ci bohaterzy tak postępowali i dowiecie się,  jakie tajemnice z przeszłości ukrywają.
Polecam bardzo!


Książkę przeczytałam dzięki udziałowi w Book Tour zorganizowanym przez Papierowy Bluszcz. 


"Panny roztropne" Magdalena Witkiewicz

Autor: Magdalena Witkiewicz 

Tytuł: Panny roztropne 

Seria: Dobre Myśli. Tom 2

Gatunek: literatura obyczajowa 

Wydawnictwo: Filia

Rok wydania: 2018

Ilość stron: 300

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 





Kochani, jeżeli podobała Wam się pierwsza część  tej serii "Dobre Myśli" to ta część także przypadnie Wam do gustu. 
"Panny roztropne" to dalsze losy Milaczka, Zofii i Staszka, Bachora i Jacka, psa Parysa Antonio, ale też wielu nowych bohaterów, którzy zapewnią Wam cudowny czas.
Uwielbiam  czytać takie książki. Tutaj jest pełno zabawnych sytuacji. Znajdziecie tutaj też romantyczne opowieści,  a na koniec szczęśliwe zakończenie. 
W tej części Zofia Kruk - ciotka Milaczka oraz Bachor - Zuzanna Wolicka postanawiają zeswatać Milaczka z Jackiem, ojcem Zuzy.
Poznajemy też nową bohaterkę, byłą gimnastyczkę Aleksandrę Pieczkę, która została zdradzona i wyjeżdża z Poznania do Gdańska,  bo chce rozpocząć nowe życie. Od męża Zofii, Staszka wynajmuje mieszkanie.
Pies Parys Antonio dalej żre wszystko, na co natknie się.
Bachor poznaje nowego kolegę, który wygląda jak Harry Potter. 
Milena poznaje w pracy przystojnego analityka Roberta Słowińskiego, który nie spodobał się Bachorowi. Mała w swoim zeszycie notowała przyjścia i wyjścia Roberta.
Poznajemy także dwóch braci bliźniaków,  którzy mają coś do załatwienia w Jastarni. Panowie mają bardzo ciekawe pomysły, które zapewnią nam rozrywki.
Dozorca Leon Niski to mężczyzna,  który bez intryg nie może żyć. 

Jak potoczą się losy Milaczka?
I dlaczego Milaczek długo nie tknie Ferrero Rocher?  Dowiecie się z tej powieści. Autorka zapewnia świetną zabawę. 
Polecam gorąco!

środa, 11 listopada 2020

"Życie 2.0" Aldona Reich

Autor: Aldona Reich

Tytuł: Życie 2.0

Gatunek: literatura obyczajowa 

Wydawnictwo: Vectra

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 312

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 



Na posterunek policji w Krakowie zgłasza się bogata rozwódka Karolina Sarnawska (Karola). Kobieta zgłasza, że jeśli ktoś będzie jej szukał to ona nie jest zaginiona 😱 Dyżurny Jacek Dobrzycki jest zdziwiony tym zgłoszeniem , bo jeszcze nikt nie zgłosił jej zaginięcia. W związku z tym,  że nie ma na to żadnej procedury odsyła Karolę z kwitkiem. 
Na komisariacie mija się z oficerem Piotrem Jaworskim, który "coś lub kogoś" jej przypomina. On, gdy dowiedział się od dyżurnego po co ona przyszła na wszelki wypadek spisał jej numer rejestracyjny. Karola realizuje swój plan. Zatrudnia jako swojego szofera Błażeja Sulimę, kelnera pracującego w dyskotece. Karola razem ze swoim szoferem wyruszają w podróż z Krakowa do Gdańska. Natomiast komisarz Jaworski na odległość kontroluje Karolę i jej szofera. Codziennie rozmawia przez telefon z kobietą.  Karola, która skrywa wiele tajemnic z biegiem czasu odsłania się przed swoim szoferem. Wyjawia mu swoją tajemnicę i godzi się na jego opiekę. 

Co wydarzy się dalej?
Co ukrywa Karolina?
Dlaczego wybrała się w tą podróż?
Po co pojechała akurat do Gdańska? 
Dlaczego wybrała na szofera akurat Błażeja? Jaki ma cel?
Kim jest Jaworski i dlaczego interesuje się Karoliną?

Dowiecie się sami , gdy przeczytacie. 
Zakończenie mile mnie zaskoczyło. Tego nie spodziewałam się. 
Spędziłam z tą książką ciekawy czas. 
Autorka sprawiła, że przewracałam kartkę po kartce, aby dowiedzieć się, co planuje bohaterka powieści.  Nie mogłam od tej książki oderwać się. 
Takie książki uwielbiam czytać.  Te sekrety, tajemnice, które z biegiem czasu wychodzą na wierzch to wszystko sprawia, że ta książka jest genialna. 
To poruszająca opowieść,  po której każdy zastanowi się nad swoim życiem. 
Taka historia mogłaby przydarzyć się każdemu z nas.  
Polecam gorąco!

Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu VECTRA.

środa, 4 listopada 2020

"Odnajdę Cię" Nana Bekher

Autor: Nana Bekher 

Tytuł: Odnajdę Cię 

Seria: Włoskie pożądanie. Tom 2

Gatunek: romans

Wydawnictwo: WasPos 

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 420

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 



"Wolę jedno życie z Tobą niż samotność przez wszystkie ery tego świata"



Domenico Montechiaro miał 13 lat gdy zaginęła jego młodsza siostra Blanca. 
Jako dorosły mężczyzna zaczął jej poszukiwać jako Gabriel Ramos. W tym czasie poznał Mirandę Pirce, która stała się jego miłością.  Jednak poszukiwania siostry spowodowały, że stał się agresywny i chłodny. Miranda przerażona jego zachowaniem uciekła od niego.
Gdy Blanca odnalazła się,  mężczyzna postanowił odnaleźć Mirandę. Niestety po ślubie siostry dwa lata spędził na Capri, bo musiał przejąć część interesów po swoim ojcu mafiosie.
Domenico, aby nie myśleć o Mirandzie spotyka się z Zoe.
Pewnego dnia mężczyzna dowiaduje się,  że Miranda wynajęła detektywa, aby go odnalazł.

Co takiego stało się,  że po siedmiu latach Miranda szukała Domenica?
Jaką tajemnicę skrywa Miranda?

To jest to❗ Uwielbiam czytać takie książki.  Nie mogłam od niej oderwać się.  
Historia jak z fimu. Dużo tajemnic i na każdym kroku niespodziewany zwrot akcji. 
Ta książka to istna petarda. Prawdziwy rollercoaster emocji. 
Autorka niczym Whitney G. dozuje nam wybuchy namiętności, ale także mamy w tej powieści mnóstwo sekretów,  a nawet psychopatę i psychopatkę.
Genialna była ta książka  i czuję niedosyt.  Chcę więcej ❗
Bardzo podobała mi się ta książka. 
Czekam z niecierpliwością na kolejne książki tej autorki. 
Polecam gorąco ❗
Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu WasPos oraz autorce. 

sobota, 31 października 2020

"Moje serce należy do Ciebie" Alessio Puleo

Autor: Alessio Puleo 

Tytuł: Moje serce należy do Ciebie 

Tytuł oryginału: Il mio cuore ti appartiene

Gatunek: literatura obyczajowa 

Wydawnictwo: MUZA

Rok wydania: 2017

Ilość stron: 384

Oprawa: miękka 




Pewnego dnia w klasie 18-letniego Alexa Cutrò pojawia się nowa uczennica Ylenia Luciani, która przeprowadziła się do Włoch z powodów znanych jedynie jej ojcu. 
Ylenia jest załamana i zła na swojego ojca, ale szybko nawiązuje nowe znajomości. 
Alex robi wsszystko, aby dziewczyna zwróciła na niego uwagę. Ylenia ukrywa pewną tajemnicę i trzyma Alexa na dystans. Alex jest bardzo leniwym chłopakiem, który nie chce uczyć się.  W głowie mu tylko zabawa i dziewczyny. Jednak pod wpływem Ylenii zmienia się na lepsze. 
Po pewnym czasie Ylenia nie jest w stanie przeciwstawić się uczuciu. Alex uważa, że nic ich nie rozłączy, dopóki nie dowiaduje się, że dziewczyna cierpi na nieuleczalną chorobę.
W dniu egzaminu maturalnego Alex odbiera telefon ze szpitala. Zrozpaczony chłopak wybiega na ulicę.

Jak potoczą się ich losy? Czy miłość przezwycięży wszystko?

Powieść czyta się bardzo szybko. 
Historia ta jest bardzo emocjonalna i wzruszająca. 
Temat ciężki, bo o nieuleczalnej chorobie, ale warto tę książkę przeczytać. To historia,  którą warto poznać.  Książka jest nie tylko o chorobie, ale też o wielu życiowych wartościach. 
Warto zastanowić się nad tym, jak kruche i ulotne jest nasze istnienie,  które może się skończyć w jednej krótkiej chwili. 
Mamy tutaj przykład wspaniałego ojca, który z miłości do swojej córki zrobi wszystko, aby ją uratować i bierze wszystko na swoje barki.
Podobała mi się przemiana Alexa,  który z łobuza stał się całkiem innym chłopakiem. 
Autor pokazał też jak ważna jest przyjaźń,  ale pokazał nam też zdradę i cierpienie.
Autor  tą powieścią  zwraca nam uwagę na bardzo ważny temat jakim jest poświęcenie się i wyrażenie zgody na oddanie swoich organów po śmierci. Autor tą książką zwraca uwagę na to, jak wiele osób jest potrzebujących, a jak mało dawców.

W tej książce rozczarował mnie jedynie wątek poruszony na samym początku powieści.  Mianowicie temat o nielegalnym handlu narządami. Coś tu brakuje. Ojciec Ylenii miał zająć się zwalczaniem tego procederu,  a nic na ten temat nie było. 

Polecam Wam, bo nie można od tej książki oderwać się.  Zakończenie wbija w fotel! 

niedziela, 25 października 2020

"Milaczek" Magdalena Witkiewicz

Autor: Magdalena Witkiewicz 

Tytuł: Milaczek

Seria: Dobre myśli.Tom 1

Gatunek: literatura obyczajowa 

Wydawnictwo: Filia

Rok wydania: 2018

Ilość stron: 268

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 




Milena (Milaczek)  jest bardzo miłą i ładną dziewczyną, ale ma troszkę za dużo... kilogramów.  Odkąd zostawił ją chłopak dla innej nieustannie poszukuje idealnej diety i miłości swojego życia.
Ekscentryczna ciotka Mileny, sześćdziesiącioczteroletnia Zofia Kruk bawi się w swatkę. Będąc u swojego dentysty Mariusza Rubika postanowiła zeswatać go ze swoją siostrzenicą.
Gdy po pewnym czasie okazuje się,  że pan dentysta to przysłowiowa "świnia" Milena może liczyć na Bachora, czyli swoją siedmioletnią sąsiadkę Zuzannę Wolicką. Zuza to blondynka o twarzy aniołka, ale to niezła łobuziara. 
 Pod nogami pląta się im cały czas pies arystokrata Parys Antonio.

Kolejny raz Magdalena Witkiewicz wprawiła mnie w dobry nastrój ❗
To jest taka książka,  przy której będziecie śmiali się do łez.
Bardzo podobały mi się postacie wykreowane przez autorkę. Bachora pokochałam od samego początku.   Zuza to łobuziara, która cały czas coś kombinowała i to taka mała zwariowana duszyczka o dobrym serduszku.  Teksty i pomysły małej są genialne. 
Tego psa nigdy nie zapomnę❗
Książkę polecam każdemu, kto chce poprawić sobie humor. Relaks zapewniony❗
Powieść Magdaleny Witkiewicz daje nadzieję,  że wszystko ułoży się w swoim czasie.

Polecam❗


sobota, 24 października 2020

"Dziad. On silny, my silniejsi" Joanna Górska, Robert Szulc

Autorzy: Joanna Górska,  Robert Szulc 

Tytuł: Dziad. On silny,  my silniejsi. O          naszej walce z rakiem

Wydawnictwo: Burda Książki 

Premiera: 30 września 2020

Ilość stron: 288

Oprawa:  miękka 





W tej książce Joanna Górska i Robert Szulc dzielą się swoją historią o walce z rakiem. 
Pani Joanna to prawdziwa bohaterka i wojowniczka ❤ Podziwiam i życzę wszystkiego dobrego 💚
W tej książce oboje dzielą się z nami swoimi przeżyciami od poznania diagnozy do zakończenia leczenia. Historia napisana z dwóch różnych perspektyw. Gdy Pani Joanna zachorowała na raka piersi to Pan Robert opiekował się nią od początku choroby. Pomógł jej przejść przez prawdziwe "piekło" leczenia onkologicznego. Jeśli sięgnięcie po tę książkę to dowiecie się co czuje i myśli chory człowiek na raka. Znajdziecie tutaj cenne porady , co robić, gdy ktoś podejrzewa nowotwór. 
Pan Robert jest wzorem do naśladowania dla innych mężczyzn 👏👏👏
Ta książka napewno pomoże komuś kto dopiero zachorował i da nadzieję, że jeszcze może być pięknie i z takiego bagna można wyjść. 
Bardzo dziękuję autorom, że podzielili się z nami czytelnikami swoją historią ❤ 
Temat raka to temat tabu szczególnie w małych miejscowościach. Ja sama , gdy zachorowałam w 2019 roku szukałam informacji wszędzie i gdy trafiłam na Instagramie na Panią Joannę to Pani posty dały mi nadzieję,  że będzie dobrze 💚
Ta książka przypomniała mi moją historię, bo jest podobna. To nie są miłe wspomnienia. Wzruszyłam się i popłakałam się. 
Myślę, że takich książek powinno być więcej.  Pomagają oswoić się z tym "dziadostwem".

Książkę możecie kupić :
http://www.empik.com/dziad-on-silny-my-silniejsi-o-naszej-walce-z-rakiem-gorska-joanna-szulc-robert,p1246086825,ksiazka-p?utm_source=app&utm_medium=share&utm_content=produkt
Polecam bardzo!


środa, 21 października 2020

"Jestem Adam" Anna Wierzbicka

Autor: Anna Wierzbicka

Tytuł: Jestem Adam

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 232

E-book 



"Jestem Adam" to druga powieść Ani Wierzbickiej. 
Autorkę znajdziecie na Instagramie @egipski_nieznajomy @egipt.moje_miejsce 
Poznajemy Adama, który z miłości do swojego brata bliźniaka Jakuba spędził 15 lat w więzieniu. 
W styczniu 1998 roku wybrali się z chłopakami na wieczór kawalerski. 
Tamtej nocy Adam został skazany za gwałt ze szczególnym okrucieństwem oraz pobicie i próbę zabójstwa. 
 Adam tak bardzo kochał swojego brata, że nikomu nie powiedział prawdy, kto tak naprawdę zgwałcił dziewczynę.
  W więzieniu doznał upokorzeń z tego powodu, że miał ciemniejszą skórę i był wyznawcą innej religii. 
Po wyjściu z więzienia wziął udział w konkursie i wygrał wycieczkę do Egiptu. Był podekscytowany wizją spędzenia dwóch tygodni w kraju,  z którego pochodził jego biologiczny ojciec. 
Na lotnisku poznał piękną Egipcjankę Nadię, która też wygrała wycieczkę na "Rejs po Nilu". 
Adam zaczął pić po wyjściu z więzienia.  Chodzi na terapię, bo nie może poradzić sobie z przeszłością oraz tym, że zawiódł  się na najbliższych osobach.  Dzięki Nadii mężczyzna nawraca się i powraca na drogę wiary. Jednak oboje coś ukrywają przed sobą...
Co stało się z bratem Adama?
Czy Adam wyzna Nadii swoją tajemnicę?
Koniecznie przeczytajcie. Historię, którą stworzyła autorka wbija w fotel.  Końcówka książki bardzo mnie zaskoczyła. Świetna książka i piękne opisy Egiptu. 
Bardzo dziękuję autorce za możliwość przeczytania tej książki. 
 Polecam gorąco i czekam na inne powieści autorki. 

piątek, 16 października 2020

"W piekle pandemii" Jolanta Kosowska

Autor: Jolanta Kosowska 

Tytuł: W piekle pandemii 

Wydawnictwo: Novae Res 

Data premiery: 7.08.2020

Ilość stron: 376

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 

"Opowieść o dniu, w którym świat, jaki znamy, przestał istnieć. I o wszystkim, co zdarzyło się potem"

Historię poznajemy przez Oliwię narzeczoną Marcello, włoskiego lekarza, który pracuje w Polsce.

Oliwia od trzech tygodni tkwi we Włoszech. Cały jej świat stanął na głowie. Dziewczyna nie wiedziała, co się dzieje. Jej telefon nie działa, bo nie ma zasięgu.  Telewizor nie działa, a radio odbiera jeden program z muzyką poważną. Oliwia woli słuchać świergotu ptaków i szumu wiatru.   Marcel dzwoni do niej na telefon stacjonarny. Chłopak jest wiecznie zajęty, zaganiany i zapracowany. 

Oliwia myślała, że ma zaopiekować się babcią Marcela,  a tymczasem to ona dała jej azyl i schronienie. 

Kiedy Oliwia uzyskuje dostęp do Internetu i zamierza odczytać swoją pocztę to trafia na artykuł w Internecie z krzykliwym tytułem:

"Świat już nigdy nie będzie taki sam" 

Dziewczyna przeczytała o pandemii jaka pojawiła się na świecie. Ogarnęło ją przerażenie, gdy przeczytała na włoskich stronach internetowych jakie spustoszenie sieje ten tajemniczy wirus z Wuhan, który pokonał granice kontynentów. 

Oliwia tęskniła bardzo za Marcelem, ale poczuła się oszukana, że nie powiedział jej słowa o epidemii, nie dał jej szansy na powrót do domu. 

"Poczułam się jeszcze gorzej.  Dzwonił z Polski każdego dnia.  Opowiadał o nic nie znaczących drobiazgach, a nie powiedział o takiej tragedii"

Babcia Marcela , Elena Rossi mówi Oliwii, że gdy Marcello dowiedział się, że Oliwia jest w ciąży to przywiózł ją do jej domu, aby przeczekać to wszystko. 

Trzy tygodnie wcześniej Marcello i Oliwia wyjechali na długo oczekiwany urlop.  Pojechali w Dolomity ze stałą paczką przyjaciół. Dnie spędzali na górskich stokach, a wieczory z grzańcem przy kominku. Niespodziewanie skrócili pobyt swoich zimowych wakacji i pojechali do babci Marcela, która mieszka w Toskanii niedaleko Volterry. 

"Oszukaliśmy cię trochę z babcią, chcąc cię zatrzymać w Toskanii. Nie czuję się winny. Kłamstwo w dobrej wierze jest czymś usprawiedliwionym"

Oliwia rozmawiała z Marcelem na WhatsAppie widziała, że był zmęczony i blady. Chłopak zaraził się wirusem od swojego pacjenta. Był na kwarantannie w Polsce. Oliwia wspiera go na odległość,  a ją wspiera jego babcia i przyjaciel.

„Podniosłam wzrok i na chwilę spotkały się nasze spojrzenia.
– Przychodzisz do mnie w każdym śnie – powiedział cicho. – Chcę spać jak najwięcej, śnić jak najdłużej, móc cię przytulać, dotykać, całować, słyszeć twój śmiech…
Nagle przyszło mi na myśl, że przecież on nie chodzi do pracy. Marcel nigdy nieogolony nie wychodził z domu.
– Nie pracujesz? – zapytałam.
– Siedzę w domu.
– Coś się stało?
– Miałem kontakt z zakażonym pacjentem.
(…)
– Co z tobą? – zapytałam przerażona.
– Na razie nic szczególnego – odpowiedział wymijająco.
– Powiedz mi prawdę!
Mam dodatni wynik testu – odpowiedział spokojne. – Jestem zamknięty w domu. Nic mi nie jest, nie mam gorączki, ani kaszlu. Czuję się tylko bardzo zmęczony. Błogosławię moment, kiedy wpadłem na pomysł, że zostawię cię u babci w Toskanii. Zwariowałbym teraz. Lekarze w takich sytuacjach są zawsze zagrożeniem dla swoich najbliższych. Napisz do Adrianny. Ich córeczka trafiła ma oddział intensywnej terapii… Nie płacz! – Musiał zobaczyć łzy na mojej twarzy. – Nie płacz, Oli! Cieszę się, że ty jesteś bezpieczna. Opowiedz mi coś pięknego.”

Pewnego dnia Oliwia była bardzo zaniepokojona, bo nie miała kontaktu z Marcelem. Okazało się,  że leżał nieprzytomny na podłodze. Trafił do szpitala na intensywną terapię,  ma obustronne zapalenie płuc i jest w śpiączce farmakologicznej. 
Czy młody lekarz wygra z chorobą?  Czy bohaterzy tej powieści  poradzą sobie w tych trudnych czasach i czy uda im się poukładać swoją rzeczywistość na nowo?
Przeczytajcie sami koniecznie, bo warto.
"W piekle pandemii" to historia pokazująca pracę lekarzy i ich poświęcenie. Lekarzy, dla których szpital stał się drugim domem, a oni ryzykując własnym życiem każdego dnia niosą pomoc i nadzieję. Kiedy każdy zamyka się w domu, by nie zarazić się oni pracują bardzo ciężko i to w samym epicentrum epidemii. Ich życie staje się piekłem. Z powodu zakażenia tym wirusem umarło wielu lekarzy.
Autorka potrafiła swoimi opisami krajobrazu sprawić, że  czułam się jakbym tam była i spacerowała po opisywanych przez nią miejscach. 
Powieść ta pokazuje nam jak ważna jest przyjaźń i pomoc innych ludzi w tym ciężkim  czasie. Każdy ma czas nad zastanowieniem się, co w życiu jest najważniejsze. 
Żyjemy w czasie, w którym życie towarzyskie  toczy się w Internecie i poprzez telefon. 

Powieść ta jest bardzo realna,  bo to dzieje się w życiu realnym. Wszystko to jest przerażające jednak powieść autorki daje nadzieję na lepszy czas.

Powieść przeczytałam dzięki udziałowi w Book Tour zorganizowanym przez Andżelikę Jaczyńską z bloga "Czytam dla przyjemności".

Polecam gorąco!

poniedziałek, 12 października 2020

"Miłość na sprzedaż" Sandra Robins

Autor: Sandra Robins

Tytuł: Miłość na sprzedaż 

Gatunek: romans

Wydawnictwo: Novae Res

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 292

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 



Sarah to 21-letnia studentka farmacji. Rodziców straciła gdy była dzieckiem. Zginęli w wypadku samochodowym.  Miała tylko babcię, która wychowywała ją sama. 
Aby zdobyć pieniądze na opłacenie domu opieki dla schorowanej babci jest w stanie zrobić wszystko. Sarah zalega z płatnościami. Dziewczyna zatrudnia się w agencji towarzyskiej,  aby zdobyć szybko pieniądze. 
Jej pierwszym klientem jest Alex. Po kilku spotkaniach Alex prosi ją o przysługę.  Chłopak chce by Sarah pojechała z nim na weekend do jego rodziców i udawała przed jego rodziną, że są parą. 
Tam poznaje Borysa, który obserwował ją kilka dni wcześniej w klubie nocnym. Okazuje się,  że Borys jest bratem Alexa. 

"Spojrzał na mnie, a ja zapragnęłam zatracić się w miodowej barwie jego oczu. Mój umysł zamieniał się w papkę. Jego zapach oplótł mnie i odebrał możliwość rozsądnego myślenia" 

Dziewczyna spędza z nim noc i przeżywa swój pierwszy raz. Po czym ucieka pociągiem. 
Okazuje się, że Borys jest szefem agencji towarzyskiej,  w której zatrudniła się Sarah. Borys po wspólnej nocy nie może o niej zapomnieć. Postanawia wynająć ją na wyłączność. 
Sarah spędza z Borysem dużo czasu, ale on trzyma ją na dystans i dziewczyna czuje, że on coś ukrywa.

"Wszystko we mnie drżało z przerażenia. On mnie zniszczy. Widziałam to w jego oczach. Mimo to byłam gotowa zaryzykować" 



Jeśli chcecie dowiedzieć się jak dalej potoczą się losy Sarah oraz czy w agencji towarzyskiej można znaleźć miłość to koniecznie przeczytajcie. 

Bardzo podobała mi się ta książka. To nie jest książka tylko o seksie. Oczywiście są sceny erotyczne,  ale autorka napisała je ze smakiem. 
Znajdziecie tutaj prawdziwy rollercoaster emocji. Przyjaźń, poświęcenie się, ból, smutek, szczęście,  pożądanie i miłość. 
Autorka napisała świetną książkę,  którą czyta się bardzo szybko. Cały czas czymś zaskakiwała, co sprawiało,  że nie mogłam oderwać się od tej książki.  Jestem zachwycona debiutem autorki i czekam na więcej. 

Książkę przeczytałam dzięki udziałowi w Book Tour zorganizowanym przez Papierowy Bluszcz.

Polecam gorąco!

niedziela, 11 października 2020

"Romans w cieniu koronawirusa" Małgorzata Kasprzyk

 Autor: Małgorzata Kasprzyk 


Tytuł: Romans w cieniu koronawirusa 


Wydawnictwo: e-bookowo.pl


Data premiery: 30.09.2020


Ilość stron: 124


E-book





Akcja powieści toczy się w Pruszkowie i zaczyna w Sylwestra 2019 roku.

Poznajemy Paulinę Bańską obserwującą swoją mamę Teresę , która zamiast szykować się na domówkę u swojego brata to przegląda stos papierów.  Przygotowywała plan wykładów na przyszły rok. Będzie miała cykl o historii Pruszkowa, który będzie dotyczył ich lokalnej mafii. Mafia ta w latach dziewięćdziesiątych trzęsła stolicą. 

Paulina miała wrażenie, że przesłyszała się, ale postanowiła odpuścić, bo od czasu śmierci ojca matka poszukiwała różnych sposobów na zapełnienie pustki, jaką poczuła, gdy została wdową. 

Paulina starała się zrozumieć mamę,  ale wiedziała, że zainteresowanie się historią miejscowej mafii może okazać się niebezpieczne. Otwierając szampana o północy wypowiedziała życzenie:


"Niech to będzie spokojny nudny rok!"



Paulina marzyła o prawdziwej wielkiej miłości. Od kilku lat zajmowała się grafiką komputerową. Projektowała okładki książek,  grafiki promocyjne i plakaty dla jednego z warszawskich wydawnictw. W ten sposób poznała Gracjana, obiecującego autora powieści fantasy. Ich romans trwał prawie rok. Na co dzień Gracjan pracował jako nauczyciel historii w jednym ze stołecznych liceów. 

Pewnego dnia Paulina postanowiła zrobić niespodziankę swojemu ukochanemu. Pojechała do Warszawy i czekała na niego pod szkołą. Zobaczyła go w towarzystwie innej kobiety.  Domyśliła się, że Gracjan działał na dwa fronty. Miała złamane serce. Dopiero teraz zrozumiała dlaczego Gracjan nigdy nie umawiał się z nią w Warszawie tylko przyjeżdżał do Pruszkowa. 


"Po prostu jestem mu potrzebna do robienia grafik promocyjnych. Może tylko ze względu na nie się ze mną spotyka...?"


Paulina nie mogła sobie darować, że trafiła na takiego kłamcę. Razem z polonistką Jowitą zdemaskowały oszusta.


"Zdrada Gracjana bolała,  ale świadomość,  że nie była jedyną oszukiwaną przez niego dziewczyną,  nieco łagodziła ten ból"



Pewnego wieczoru obejrzała reportaż o nieznanym wirusie w chińskim mieście Wuhan.

Gdy pracowała nad nową grafiką w domu do drzwi zastukał młody przystojny policjant. 

Patryk Woś przyniósł dla matki Pauliny informacje na temat pruszkowskiej mafii, aby wykorzystała je do przygotowania swojego wykładu.  

Patryk bardzo zaintrygował Paulinę.

W marcu w Polsce została ogłoszona kwarantanna narodowa z powodu pandemii koronawirusa jaka wybuchła na całym świecie. 

Przed supermarketami kłębiły się tłumy ludzi. Każdy chciał zrobić zapasy. Półki były częściowo puste. 

Paulina nie mogła dojść do siebie.  Nie wyobrażała sobie, że teraz będzie mogła wychodzić z domu tylko wtedy, gdy zajdzie taka konieczność. 

Tęskniła za Patrykiem, a spotkania wirtualne nie mogły zapewnić jej tej bliskości jaką czuła, gdy siedzieli obok siebie.


"Dopiero teraz można docenić zwykłe rzeczy, które kiedyś sprawiały nam radość: spacer po lesie, obiad w dobrej knajpce, spotkanie ze znajomymi..." 


Jak potoczyły się losy bohaterek i jak sobie poradziły podczas epidemii musicie sami sprawdzić. 

Przeczytajcie tę powieść,  mnie wciągnęła bardzo. 

Autorka dokładnie pokazała cały proces od początku pandemii.  Jak ludzie zareagowali, co czuli i jak radzili sobie w tym czasie. 

Czytając tę książkę miałam wrażenie,  że cofam się do wydarzeń sprzed kilku miesięcy.  Wybuch pandemii sprawił, że każdy z nas zastanowił się nad swoim życiem,  zwolnił, a życie towarzyskie przeniósł do internetu. W tym trudnym czasie każdy dostrzegł co jest ważne w życiu. 

Powieść podobała mi się. Jedyną wadą jest to, że ma tylko 124 strony. 


Dziękuję autorce za możliwość przeczytania tej powieści. 


Polecam!



poniedziałek, 5 października 2020

"Zdrada doskonała" Lauren North

Autor: Lauren North

Tytuł: Zdrada doskonała 

Tytuł oryginału: The Perfect Betrayal

Gatunek: thriller psychologiczny 

Wydawnictwo: W.A.B.

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 384

Oprawa: miękka 



Tess Clarke budzi się w szpitalu.  Ma rany na brzuchu, dźgnięto ją nożem.
Jest załamana po niespodziewanej śmierci męża Marka, który zginął w katastrofie lotniczej. 
Tess nie pamięta, co się wydarzyło, czuje, że stało się coś strasznego i martwi się, że jej synek Jamie zniknął. Ona dla niego zrobiłaby wszystko, aby go uchronić, ale w tej chwili nie radzi sobie z życiem. 


"Smutek bardzo często prowadzi do depresji. Na podstawie opisanych przez panią objawów zalecałbym leczenie antydepresantami. Na początek wypiszę pani receptę na trzy miesiące, a potem proszę się umówić na kolejną wizytę. Chciałbym też, żeby się pani zapisała na rozmowę z psychologiem specjalizującym się w żałobie"



Wszystko zmienia się,  gdy do drzwi jej domu puka Shelley Lange, która pracuje w organizacji "Żałoba" jako wolontariuszka i pomaga osobom zmagającym się z utratą kogoś bliskiego.  Wyrozumiała i życzliwa kobieta obiecuje, że pomoże Tess przetrwać ten trudny czas w jej życiu. 


"Jestem tu jako przyjaciółka. Bo wydaje mi się, że w tej chwili właśnie kogoś takiego potrzebujesz"

"Ona sprawia wrażenie,  jakby po prostu kipiała energią: kiedy wchodzi do pokoju, to tak, jakby ktoś włączył światło" 

Kiedy dochodzi do niepokojących wydarzeń i pojawiają się różne pytania w związku ze śmiercią męża, Tess zaczyna podejrzewać, że Shelley i jej szwagier Ian znają się, mają ukryty motyw i są w zmowie. Podejrzewa, że Shelley chce jej odebrać synka.
Wie, że musi zapewnić bezpieczeństwo Jamiemu, ale nikt nie chce jej słuchać.

"Wychwytuję zapach jej perfum Chanel. Przywołuje on we mnie wspomnienie ostatniego razu, kiedy ją widziałam: stała w naszej kuchni obok Iana, ściskała w dłoni nóż do krojenia tortu urodzinowego Jamiego. Jedynym dźwiękiem było kap, kap krwi ściekającej z ostrza na podłogę" 


Ta powieść to bardzo wzruszający i wstrząsający thriller psychologiczny. 
Mamy tutaj wiele emocji. Żałoba,  trauma, depresja po śmierci męża, który był całym światem Tess. Kobieta załamuje się i nie może pozbierać się. 


"Straciliśmy cię, kiedy samolot się rozbił. To było jak uderzenie obuchem, które zgruchotało mój świat, ale dzięki Jamiemu ten świat przynajmniej przetrwał. Bez mojego synka jestem niczym"



Czytając tę powieść obserwujemy walkę z rozpaczą kobiety, która nie może poradzić sobie z żałobą.  Tess cały czas myśli o swoim mężu, wspomina go , a co najgorsze rozmawia z nim i pyta go o jego zdanie w wielu sprawach,  z którymi nie daje sobie rady.  


"Oto czego człowiekowi nie mówią na temat żałoby: jest ci wtedy zimno. Naprawdę zimno. Jak tylko się dowiedziałam, ściął mnie lodowaty chłód i do tej pory trzyma. Nie wspominano o tym w żadnej z licznych broszurek na temat Radzenia Sobie z Utratą Bliskiej Osoby, które wbrew mojej woli wciskano mi do rąk w ciągu ostatniego miesiąca.  Wszędzie nic, tylko kolejne etapy żałoby: odrętwienie, szok, złość, poczucie winy. Emocje te wylicza się w punktach pogrubioną czcionką, jakbyśmy my, czyli ludzie w żałobie, mogli zwyczajnie odhaczyć je jedną po drugiej, a na koniec wrócić do normalności" 




Akcja powieści jest przeplata sie w teraźniejszości i przeszłości (przed urodzinami jej syna).
Czytając cały czas zastanawiałam się,  komu można zaufać, a kto kłamie. Zastanawiała mnie Shelley - tajemnicza wolontariuszka, która pojawia się z nienacka oraz Ian, szwagier Tess. On domaga się zwrotu pożyczki w kwocie 100 tysięcy funtów,  którą zaciągnął u niego Mark. Gdzie są te pieniądze? Jak okazuje się jest też polisa na życie na kwotę 2 milionów funtów.
Kto mówi prawdę?

Przeczytajcie sami. Tutaj nie ma nudy. Cały czas coś dzieje się,  a rozwikłanie tych wszystkich niewiadomych będzie Was trzymało w napięciu do samego końca. 
Zakończenie powieści bardzo mnie zaskoczyło. To jest to! Uwielbiam takie thrillery,  które są mocno nieprzewidywalne. 

Polecam gorąco!





środa, 30 września 2020

"Oswoić raka. Inspirujące historie i przewodnik po emocjach" Agnieszka Witkowicz-Matolicz, Adrianna Sobol

Autor: Agnieszka Witkowicz-Matolicz
            Adrianna Sobol


Tytuł: Oswoić raka. Inspirujące historie i                 przewodnik po emocjach 



Wydawnictwo: Znak Horyzont


Rok wydania: 2020

Ilość stron: 432


Oprawa: miękka ze skrzydełkami 






Ostatnio trafiła w moje ręce książka pt. "Oswoić raka. Inspirujące historie i przewodnik po emocjach". 
Jest to książka napisana by pomóc pacjentom i ich bliskim w tej ciężkiej drodze. 

"Ta książka ma dać nadzieję,  wsparcie i dodać energii na trudnej drodze, jaką jest leczenie onkologiczne" 


Możecie przeczytać o 9-ciu niezwykłych osobach, które szczerze opowiadają o sobie i swojej walce z rakiem.
Ja to wszystkoznam, ponieważ w 2019 roku zdiagnozowano u mnie raka piersi.  Jestem tego zdania, że o raku trzeba rozmawiać. Choroba taka przychodzi niespodziewanie.  
Warto przeczytać tę książkę i zapoznać się z tą tematyką.  To nie jest książka tylko dla chorych osób.  Każdy zna kogoś chorego, a nie zawsze wie jak zachować się w takiej sytuacji i jak wspierać chorego.
Dzięki tej książce możecie dowiedzieć się:
-Co myśli pacjent onkologiczny?
-Czego boi się?
-Jak wygląda leczenie?
-Jak rozmawiać z lekarzem i o co pytać?
-Czy jest życie po leczeniu? Jak wygląda? 

W książce jest cała prawda o tym jak wygląda walka z chorobą.

"Gdy chorujesz, z każdym dniem dowiadujesz się, co ci wolno, czego ci nie wolno. Musisz zmienić swoje nawyki, zrezygnować z niektórych przyjemności"



"Uświadomiłam sobie, że do mojej choroby przyczynił się potworny stres i zmęczenie"




"Zawsze na pierwszym miejscu była praca bez opamiętania"



Ta książka skłania do refleksji i jeśli ją przeczytasz, może zrobisz badania profilaktyczne lub namówisz kogoś na badania. 
Autorki napisały świetną książkę   którą będę polecała.
Bardzo dziękuję za egzemplarz książki Wydawnictwu Znak Horyzont.

poniedziałek, 28 września 2020

"Naucz się beze mnie żyć" Angelika Ślusarczyk

Autor: Angelika Ślusarczyk 

Tytuł: Naucz się beze mnie żyć 

Gatunek: literatura obyczajowa, romans

Wydawnictwo: WasPos 

Rok wydania: 2018

Ilość stron: 290

Oprawa: miękka ze skrzydełkami 


"Naucz się żyć beze mnie" 
to historia o losach młodej dziewczyny Wioli Zawadzkiej, której los cały czas podkłada "kłody pod nogi".
W wieku 16 lat zakochała się przez internet w nieznajomym chłopaku. Karol oszukał ją i strasznie zadrwił z naiwnej dziewczyny.  Wiola wpadła w depresję i anoreksję. Przeszła długie leczenie. 

Obecnie dziewczyna prowadzi swój salon kosmetyczny, ale nie potrafi zapomnieć o Mateuszu, który 3 lata temu pod jej nieobecność w mieszkaniu spakował swoje rzeczy i zniknął. Odszedł bez słowa.

"Nienawidziła użalać się nad soba, ale uczucie melancholii,  depresja, cienie przeszłości dopadały ją raz po raz"

Wiola wciąż przeżywa stratę Mateusza , więc cały swój czas spędza w pracy. 

"Mówią, że chwila trwa dość krótko. Że Ci, którzy nie łapią tych ułamków sekund, nie umieją żyć naprawdę.  Bo to, co jest najlepsze, trwa bardzo krótko i niestety jest to prawda. Ci, którzy są zabiegani, nie pielęgnują krótkich chwil, które są ważne i piękne. W konsekwencji  tracą je. Życie przecieka im przez palce, a ludzie nie zdają sobie z tego sprawy"

W pewnym momencie odzywa się do niej ktoś z przeszłości. 

Czy Wiola załatwi swoje sprawy z przeszłości? Czy pokocha kogoś równie mocno jak Mateusza i czy w końcu będzie szczęśliwa? 
Dowiecie się tego z tej świetnej powieści. 

Książkę przeczytałam dzięki udziałowi w Book Tour zorganizowanym przez autorkę Angelikę Ślusarczyk. 

Jest to bardzo wartościowa książka o życiu, miłości, przyjaźni,  ludzkiej krzywdzie i chorobie. 
Książka wzruszyła mnie. Postać Wioli bardzo przypadła mi do gustu. Wiola to prawdziwa bohaterka,  która mimo trudności losu "idzie do przodu" .
Powieść bardzo podobała mi się, bo jest taka z życia wzięta.

Polecam gorąco !


niedziela, 27 września 2020

"Bóg nigdy nie mruga" Regina Brett

Autor: Regina Brett



 
Tytuł: Bóg nigdy nie mruga 



Tytuł oryginału: God never Blinks 



Gatunek: książki psychologiczne
Wydawnictwo: Insignis 



Rok wydania: 2012 



Ilość stron: 320 



Oprawa: twarda



 "Bóg nigdy nie mruga" Reginy Brett to pięćdziesiąt wskazówek. Pięćdziesiąt lekcji, w których autorka przeplata własne przeżycia z doświadczeniami ludzi spotykanych na swej krętej drodze, przywołuje ważne dla siebie postaci, znaczące książki i filmy, inspirujące modlitwy i wypisy z lektur; przypomina o sile psalmów i sentencji.
 Felietony Reginy Brett docenili i pokochali czytelnicy na całym świecie. Przyklejano je na lodówkach, rozsyłano w e-mailach do bliskich. Tematy lekcji, których udzieliło autorce życie, cytowano na tysiącach blogów i przedrukowywano w gazetach. 


Czytając tę książkę poznajemy autorkę, która jest doświadczona przez życie. Nie miała cudownego dzieciństwa. W wieku 31 lat skończyła studia. Osiemnaście lat wychowywała samotnie córkę. W wieku 40 lat wyszła szczęśliwie za mąż.
 Niestety w wieku 41 lat zdiagnozowano u niej raka. Regina Brett postanawia przelać swoje myśli i refleksje na papier. Powstało 45 lekcji, a Regina w wieku 50 lat dopisała kolejne 5. W ten sposób powstał zbiór 50 lekcji na najtrudniejsze chwile w życiu. 
 Jest to bardzo wartościowa, wzruszająca i pouczająca książka. 
Ta książka podnosi na duchu i motywuje. Regina daje nam dobre rady i daje do myślenia. 
Ta książka stanie się bliska każdemu, kto kiedykolwiek znalazł się na życiowym zakręcie oraz wszystkim szukającym inspiracji. 

 Bardzo podobała mi się ta książka.

 Zostawię Wam parę cytatów: 

 "Dostałam szansę na całkiem nowe życie. Rak to wspaniała pobudka. Wyrwał mnie z letargu. Kazał mi zdjąć metkę z nowej bielizny i założyć tą czarną koronkową halkę. Otworzyć szkatułkę z biżuterią i włożyć perły. Napalić w kominku. Zużyć kulki z olejkiem do kąpieli, zanim wyschną na wiór w koszyczku na toalecie"


 "Blizny uświadamiają mi, że każdy ma datę ważności, przydatności do spożycia. Choć nie ostemplowano nas niczym kartonu mleka czy kubeczka serka wiejskiego, wszyscy jesteśmy śmiertelni. Nikt nie żyje wiecznie"


 "Gdy zachorujesz, nie zaopiekuje się tobą twoja praca, tylko twoi przyjaciele. Dbaj o nich" 



 "Jeśli chcesz oderwać się od szaleństwa panującego w twoim życiu osobistym albo na świecie, zostaw telewizor, komputer, iPoda, włóż tenisówki i idź na spacer. Zawsze czeka cię tam jakaś niespodzianka"



 Polecam gorąco!!!

środa, 23 września 2020

"Stażystka" Alicja Sinicka

Autor: Alicja Sinicka

Tytuł: Stażystka 

Gatunek: thriller psychologiczny 

Wydawnictwo: Kobiece

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 432

Oprawa: miękka


 
"Stażystka" Alicji Sinickiej to powieść, która wciągnęła mnie od pierwszej strony. Kiedy zobaczyłam recenzję tej książki u Agnieszki Rybskiej (blonderka.pl) wiedziałam, że muszę tę książkę przeczytać. Miałam okazję przeczytać tę powieść w Book Tourze zorganizowanym przez Agę z @booksmyhobby. Bardzo dziękuję! Jestem tą książką zafascynowana. Książka rewelacyjna, a zakończenie wbiło mnie w fotel. Uwielbiam czytać takie powieści. Ta trzymała mnie w napięciu do samego końca. Poznajemy tutaj historię Klaudii Neter. Dziewczyna była wychowywana przez kobietę, która chociaż dała córce dużo miłości i dbała o nią to zajmowała się "najstarszym zawodem świata". Gdy Klaudia miała 12 lat jej mama zmarła na raka szyjki macicy. Po śmierci mamy zamieszkała z babcią i żyły z jej skromnej pensji. W wieku 18 lat Klaudia została bez środków do życia, bo jej babcia zachorowała i zmarła. Dziewczyna dostała się na Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu. Przeprowadziła się tam i zastanawiała się jak zdobędzie środki do życia. Pewnego wieczoru poszła na imprezę z koleżankami z roku i tam poznała 47-letniego Krzysztofa Winnickiego. Mężczyzna pomagał jej finansowo przez rok. Odłożonych pieniędzy starczyło jej na dwa lata. Gdy skończyły się jej oszczędności poznała przez internet Wojciecha. Początkowo Wojciech był bardzo kulturalny i nie wzbudzał jej podejrzeń. Nie był tak hojny jak Krzysztof, ale celowo zapłacił jej z góry, a ona poczuła się zobowiązana, by spełniać jego prośby. Gdy zostali sami odkrył przed nią swoje prawdziwe mroczne oblicze. 



 "Nie zdawałam sobie sprawy z tego, jak wielkie ryzyko podejmuję, wchodząc do szarej strefy świata seksu" 


 Klaudia coraz częściej rozmyślała o swojej mamie i postanowiła znaleźć normalną pracę. Obroniła licencjat i postanowiła zmienić swoje życie.


 "Zastanawiałam się, czy ona też czasem miała takie doświadczenia i czy tak jak ja ukrywała się z nimi. Chowała je za kobiecym uśmiechem i wzbudzającym zaufanie spojrzeniem intensywnie niebieskich oczu" 


 Kiedy koleżanka proponuje Klaudii spółkę w otwarciu fitnessu ona postanawia znaleźć dobrze płatną pracę, aby zdobyć pieniądze na własny wkład. W Internecie trafia na ogłoszenie płatnego stażu w firmie Marka Skalskiego z bardzo dobrym wynagrodzeniem w Oławie. Klaudia wysyła swoje CV. Wymaganiem jest wiek do 25 lat i kolorowe zdjęcie. Marek Skalski to 39-letni zabójczo przystojny biznesmen, właściciel prężnie rozwijającego się przedsiębiorstwa. Mężczyzna szuka stażystki. Pomaga mu w tym jego żona Ewa Skalska, która bardzo dobrze zna swojego męża. Wie, ktòra kandydatka na stażystkę zaintryguje jej męża. Ewa wie, że Marek ponownie ją zdradzi. Praca u Marka Skalskiego jest dla Klaudii przepustką do lepszego nowego życia.


 "Jego niezachwiana pewność siebie zrobiła na mnie elektryzujące wrażenie..."


 Dziewczyna wie, że nie powinna doprowadzać do takich sytuacji.


 "Biorąc pod uwagę moje skłonności i łatwość nawiązywania kontaktów z dojrzałymi mężczyznami, nie będzie z tego nic dobrego" 


 Marek wzbudza w niej coraz większe zainteresowanie. 


 "Gdy staje obok mnie, nasze dłonie się muskają. Nie wiem, czy jest to dziełem przypadku, czy jego celowym działaniem. Przechodzi mnie silny dreszcz. Wypuszczam cicho powietrze, zdając sobie sprawę, że cała się trzęsę"



 Klaudia wie, że nie powinna tak zachowywać się, ale pragnie bliskości Marka.Wie, że nie będzie z tego nic poważnego. On zauroczył ją od samego początku ich znajomości. Omamił ją emocjonalną dojrzałością i inteligencją.


 "Wchodzę po schodach, tłumacząc sobue, że nie robię niczego złego, że jego żona przecież o wszystkim wie" 


 Ewa Skalska jest postrzegana przez społeczność jako wzrorowa żona i idealna matka. Małżeństwo jej i Marka podziwiają starsze panie, które uważają ich za idealną parę. Układ jaki zawarli wydaje się być perfekcyjny.


 "Prawda jest taka, że coś łączy mnie tylko z tobà. One się nie liczą. One są tylko narzędziami, dzięki którym mogę uratować nasze małżeństwo " 


 Całe miasto jest wstrząśnięte wiadomością o znalezieniu ciała młodej kobiety niedaleko rzeki. To ciało Darii Lis, która była stażystką w firmie Skalskiego. To już druga dziewczyna, która odbywała tam staż i zginęła w podejrzanych okolicznościach. Z biegiem czasu Klaudia odczuwa niepokój, zostaje uwikłana w niebezpieczną grę, z której zamierza się wyplątać. 




 Powieść "Stażystka" Alicji Sinickiej to genialny thriller psychologiczny z świetnym wątkiem kryminalnym. Spędziłam z nią intrygujący czas i błyslawicznie przeczytałam. Nie mogłam od niej oderwać się. Na okładce jest napisane NAMIĘTNOŚĆ, TAJEMNICA i ZBRODNIA i właśnie to jest gwarancją bardzo ciekawej powieści. Tej książki długo nie zapomnę i kiedyś do niej wrócę. Autorka wielokrotnie spowodowała, że byłam w szoku. Nie będę Wam zdradzała szczegółów tej powieści, ale gdy ją przeczytacie zrozumiecie postępowanie tej trójki bohaterów. Postać Ewy wielokrotnie mnie irytowała i czytając prawie cały czas wyzywałam ją od idiotki. Na końcu powieści dowiecie się, z czego wynika ten chory układ tego małżeństwa. To było bardzo dobre "pranie mózgu" i dostałam mnóstwo emocji czytając tę powieść. Jestem usatysfakcjonowana tymi manipulacjami, tajemnicami i intrygami. Zakończenie książki jest rewelacyjne. Takie książki kocham czytać. Zamierzam przeczytać inne książki tej autorki. 
 Musicie ją przeczytać!
 To najlepsza pozycja tego roku. 
Polecam gorąco!

wtorek, 15 września 2020

"Mój los" Beata Gąsienica - Bednarz

Autor: Beata Gąsienica - Bednarz

Tytuł: Mój los

Gatunek: literatura obyczajowa

Wydawnictwo: Agencja Wydawniczo-Promocyjna I.D.Media

Ilość stron: 101

Rok wydania: 2018

Oprawa: twarda




"Mój los" to historia o młodej i naiwnej dziewczynie oparta na faktach.
Agata po ukończeniu szkoły i pierwszym sukcesie w modelingu poznaje mężczyznę na zawodach kulturystycznych w Centralnym Ośrodku Sportu. Agata miała wtedy 18 lat, a on 26.
Tomek przyjechał z USA. Imponował Agacie , tworzyli piękną parę, a Tomek chciał kupić działkę budowlaną w jej okolicy i zbudować ich wspólny dom.
Jakiś czas później do Agaty dotarły podejrzane informacje na temat Tomka. Dziewczyna po rozmowie ze swoim ojcem, który przekonał ją, że ludzie z zazdrości opowiadają głupoty, nadal spotyka się z Tomkiem. On był miły, szarmancki, romantyczny, zapewniał jej atrakcje, kolacje w lokalach, dawał prezenty, biżuterię i kwiaty. Agata czuła się jak w bajce.
Gdy Agata wychodzi za niego za mąż okazuje się, że Tomek to zły człowiek, kłamca i oszust. Okazuje się , że to gangster. Tomek bił ją i gwałcił. Dziewczyna bała się to, ale miłość do niego była silna. Ciągle wierzyła, że coś zmieni się i uda jej się uratować swoje małżeństwo.
Gdy rozstali się nie umiała pogodzić się z faktem, że to już koniec. Czuła się winna z powodu swojej naiwności i miłości do Tomka.
Zaczęła brać tabletki uspokajające, które mieszała z alkoholem. Wpadła w depresję i musiała korzystać z pomocy psychologa.
W drugiej części powieści poznajemy już starszą Agatę, bo 39-łatkę. Kobieta drugi raz wyszła za mąż, ma czworo dzieci z tego małżeństwa. Wizyta w szpitalu, gdzie miała robiony rezonans głowy wskazuje na chorobę.
W trzeciej części książki Agata chce rozliczyć się z sobą oraz Bogiem więc robi rachunek sumienia.

Czytając "Mój los" czułam się jakbym czytała pamiętnik.
Autorka świetnie opisała to wszystko, co działo się w życiu Agaty. Począwszy od jej dzieciństwa, pokazując jej dom rodzinny, a potem czas gdy poznała Tomka i została jego żoną.
Możemy zobaczyć przemianę młodej, naiwnej dziewczyny w dojrzałą i silną kobietę.
Powieść pokazuje jak silna może być miłość szczególnie ta toksyczna.
Na koniec "rachunek sumienia" daje nam do pomyślenia o swoim życiu i postępowaniu.

Podoba mi się ta książka.

Za egzemplarz powieści dziękuję bardzo autorce.

Polecam!


sobota, 12 września 2020

"Królik w lunaparku" Michał Biarda

Autor: Michał Biarda

Tytuł: Królik w lunaparku

Gatunek: literatura obyczajowa

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 282

Oprawa: miękka



"Królik w lunaparku" to debiutancka powieść Michała Biardy.
Akcja powieści rozgrywa się w Warszawie.
Jest to książka o trójce obcych dla siebie ludzi, których coś wkrótce połączy i wywróci ich życie do góry nogami.
A co ma wspólnego z tym królik w lunaparku? Naprawdę bardzo wiele.
Paweł jest studentem informatyki. Chłopak ma świetną pamięć oraz łatwość analitycznego myślenia. Zapamiętuje wszystko ze szczegółami.
Gdy wracał od swojej dziewczyny Moniki niespodziewanie uderzyło w niego auto z ogromną siłą. Kierowca ciemnozielonego lanosa uciekł z miejsca wypadku.
Paweł obudził się w szpitalu po
dwutygodniowej śpiączce. Nawiedzają go sny z tajemniczą Kasią przez co zostawia go dziewczyna.
Drugą bohaterką powieści jest Kasia, która zemdlała na lekcji WF-u. Karetka na sygnale zabrała ją do szpitala, gdzie zrobili jej szczegółowe badania. Zdiagnizowali u niej raka trzustki w zaawansowanym stadium rozwoju. Lekarze stwierdzili, że jest nieoperowalny, a na rynku nie ma leków,które mogłyby ją wyleczyć. Kiedy dotarło do niej w jakiej tragicznej sytuacji jest to załamała się. Wypisała się ze szpitala. Dziewczyna daje namówić się na domówkę. Na imprezie poznaje Pawła.
Ostatnim bohaterem jest Zbyszek, który był alkoholikiem,a gdy ogarnął się został taksówkarzem. Zbyszka poznajemy, gdy Paweł trafił do szpitala. Ich losy splatają się.
Do całej trójki bohaterów dołącza wielkanocny królik,który jest w stanie zrobić coś strasznego. Królik mocno namiesza w ich życiu.

Bardzo ciekawa historia trzech postaci, która wciąga od pierwszych stron i zaskakuje.
Zapewnia wachlarz emocji i jest nieprzewidywalna.
Genialna powieść!

Dziękuję bardzo autorowi za egzemplarz książki i za możliwość przeczytania tej powieści.

Polecam bardzo!

BB Easton "Sex/Love 1"

Autor: BB Easton

Tytuł: Sex/Love 1

Tytuł oryginału: 44 Chapters About 4 Men

Gatunek: erotyk

Wydawnictwo: Wielka Litera

Rok wydania: 2020

Ilość stron: 304

Oprawa: miękka




Kenneth Easton to mężczyzna określony przez swoją żonę jako "mężobot", cyborg, który przestrzega prawo, płaci podatki, prowadzi przepisowo samochód. Ken jest przystojny, inteligentny, wykształcony, uczciwy, ale niestety jest oziębły.
Główna bohaterka Brooke jest dziesięć lat w związku małżeńskim i ma dwójkę dzieci. Brooke jest psycholożką.Kobiecie brakuje namiętności i robi wszystko, by zmotywować swojego męża do działania.
Brooke prowadzi sekretny dzienniczek ukryty na twardym dysku ze sfabrykowanymi opowieściami o swoim życiu erotycznym jakie prowadziła ze swoimi byłymi chłopakami. Ma cel, aby jej mąż przejął inicjatywę i zaczął działać w łóżku.
Czy Brooke osiągnie swój cel?
Sięgnijcie po tę książkę i sami przekonajcie się😉
Książkę przeczytałam z wielką ciekawością. Spędziłam świetnie czas i nieźle ubawiłam się.
Powieść to erotyk i jest dla osób, które znają się na żartach i lubią pikantne treści.
Autorka wprawiła mnie w rewelacyjny humor.
W tej serii ukazały się jeszcze cztery książki i napewno je przeczytam.

Polecam!

"Tajemnica lekarki" Leslie Wolfe

Autorka: Leslie Wolfe Tytuł: Tajemnica lekarki Tytuł oryginału: The Surgeon Kategoria: thriller medyczny / thriller psychologiczny  Wydawnic...